Mégis lemond a Cseh államfő

Nagyvilág - szerző: Kacsúr Tamás

Petr Necas cseh miniszterelnök bejelentette, hogy hétfőn lemond kormányfői és pártelnöki tisztségéről.

Döntéséről Petr Necas a három koalíciós párt vezetőségének vasárnap késő este tartott tanácskozása után beszélt a sajtónak. Ugyanakkor leszögezte: szeretné, ha az ODS, a TOP 09 és a LIDEM kormánykoalíciója folytatná munkáját, de egy másik miniszterelnökkel, akit a polgári demokraták javasolnának.

Természetesen figyelemmel kísértem a szerda este kialakult politikai helyzet fejleményeit. Tisztában vagyok vele, hogy számomra mi ennek a következménye. Közöltem a Polgári Demokratikus Párt (ODS) politikai vezetésével, majd azután a koalíciós partnerekkel, hogy holnap (hétfőn) lemondok miniszterelnöki tisztségemről” – mondta Necas. Kérdésre válaszolva a sajtóértekezleten hozzátette: “Nyilvánvaló, hogy az ODS élén sem maradok, de ezt holnap a párt vezetőségi ülésén fogom hivatalosan bejelenteni.

A miniszterelnök lemondása a cseh alkotmány szerint egyben a kormány távozását is jelenti. A következő lépés a köztársasági elnök kezében van, aki elfogadja vagy nem a kormányfő lemondását. Várható, hogy Milos Zeman köztársasági elnök elfogadja Necas lemondását, és valószínű, hogy a helyzet rendeződéséig megbízza a kormányt a folyamatban lévő ügyek vitelével.
Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) kormány elleni bizalmatlansági indítványa, amelyről a tervek szerint kedden szavazna a képviselőház, Necas lemondásával tárgytalanná vált.

Necas vesztét elsősorban kabinetfőnöke, Jana Nagyová okozta. Nagyovát több politikussal együtt csütörtökön vette őrizetbe a korrupcióellenes rendőrség, majd vádat emeltek ellene, és szombaton az ostravai bíróság elrendelte vizsgálati fogságba vételét. A kabinetfőnököt korrupcióval és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják. A miniszterelnök vasárnap este kijelentette: “a történtekért a politikai felelősséget vállalom“.

MTI