Megkezdődött a külképviseleti szavazatok számlálása a választási központban

Belföldi hírek - szerző: GR

Megkezdődött az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán a külképviseleteken leadott szavazatok összeszámlálása szerda délután, az urnák bontását és a számlálást a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai felügyelik.  

 

 

A szavazatok számlálásának törvényességét az MSZP három, az Nemzeti Választási Iroda (NVI) mellé delegált megfigyelője is ellenőrzi.

 

Az NVB tagjai először ellenőrizték az urnák sértetlenségét, majd az V. kerületi Alkotmány utcai Nemzeti Választási Központ aulájában hat asztalnál az NVI mintegy harminc munkatársa megkezdte az urnák bontását. Először ellenőrzik, hogy az urnákban valóban annyi boríték található-e, ahányat a jegyzőkönyvben rögzítettek, majd kiválogatják azokat, amelyek nincsenek leragasztva, mivel ezek érvénytelenek. Ezt követően egyesével felbontják a borítékokat és összeszámlálják a voksokat. Ezek után az érvényes szavazatokat – várhatóan három órán keresztül – beszkennelik, majd kézzel újra átszámolják.

 

Az EP magyar tagjainak vasárnapi választásán az ország 96 külképviseletén voksolhattak azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik előzetesen névjegyzékbe vetették magukat. A külképviseleti névjegyzékbe 7567-en vetették fel magukat, közülük 6321-en el is mentek szavazni, vagyis a névjegyzékbe vettek 83,58 százaléka voksolt.  

 

A külképviseletekről az urnáknak a jogszabály szerint legkésőbb csütörtök éjfélig kellett volna megérkezniük az NVI-hez, de már szerda kora délután megérkezett az utolsó urna is, így nem volt akadálya annak, hogy az NVI hozzákezdhessen a külképviseleti szavazatok megszámlálásához. A jogszabály szerint ugyanis a külképviseleten leadott szavazatokat a Nemzeti Választási Bizottság felügyelete mellett az NVI munkatársai számlálják meg. Az irodához a 96 külképviseletről 104 urna érkezett.

 

A külképviseletekről (amelyek együtt jogilag egyetlen szavazókört alkotnak) beérkező szavazatok számlálásának eredményéről az NVI jegyzőkönyvet állít ki, amelyet az NVB tagjai – akik a számlálást felügyelték – aláírnak.

 

Az EP-választás eredményét a 10 386 magyarországi szavazókör jegyzőkönyve és a külképviseleti szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv alapján állapítja meg a Nemzeti Választási Bizottság, várhatóan péntek délután.  

 

HH / MTI


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.