Választási kisokos

Belföldi hírek - szerző: GR

Október 12-én, azaz kevesebb, mint két hónap múlva újra választunk, idén harmadszorra és utoljára. Jön az önkormányzati választás. Összegyűjtöttük a fontosabb határidőket és legfontosabb tudnivalókat.  

 

 

 

Magyarország Alaptörvénye alapján minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgárt megillet az a jog, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó legyen (ez az úgynevezett aktív választójog). Részt vehetnek a választásban a magyarországi lakóhellyel rendelkező, menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert nagykorú személyek is.

 

A passzív választójog (azaz a választhatóság joga) a magyar állampolgárokat és a magyarországi lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgárokat illeti meg. Nincs választójoga annak, akit a bíróság a választójogból kizárt bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt, vagy kiskorú.

 

Mikor és kire illetve kikre szavazhatunk?

 

A választást a köztársasági elnök a választási törvény alapján tűzte ki október 12-ére. A szavazóhelyiségek ezen a napon reggel 6-tól 19 óráig lesznek nyitva. Lakóhelyünktől függően kettő vagy három szavazócédulán dönthetünk majd a jövőnkről. Harkányban ennek megfelelően három szavazólapot kapunk: választhatunk 6 új képviselő-testületi tagot, egy új polgármestert, valamint új megyei önkormányzatot.

 

A képviselőtestületek számát az új törvény szerint is a település méretéhez szabják: 5.000 lakosig 6 fő, 10.000 lakosig 8 fő. Fontos változás viszont az előzőekhez képest, hogy idén először négy helyett 5 évre kapnak megbízást a polgármesterek és az új képviselők.

 

Az ajánlás

 

A választópolgárok a névjegyzékbe történt felvételükről 2014. augusztus 25-ig kapnak értesítést, ezen a napon kezdődik az ajánlások gyűjtése, amit – az idei országgyűlési választásoknál megszokott módon- ajánlóíven lehet megtenni adataink megadásával és aláírásunkkal. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat szeptember 8-áig. Polgármesterjelölt lehet az, aki a település szavazópolgárainak minimum 3 %-a, képviselőjelölt lehet az, aki a szavazópolgárok 1%-ának ajánlását megszerzi.

 

A szavazás

 

A választópolgár személyesen, a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat. Az a polgár, aki 2014. június 23-ig tartózkodási helyet létesített, és tartózkodási helyének érvényessége legalább a szavazás napjáig tart, átjelentkezéssel a tartózkodási helyén szavazhat. Átjelentkezésre irányuló kérelmet 2014. október 10-én 16 óráig lehet benyújtani a www.valasztas.hu oldalon vagy levélben, illetve személyesen a helyi választási irodában.


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.