Megszűnt az XP támogatása

Technológia - szerző: GR

A többszörös meghosszabbítás után 2014 április 8-án a Microsoft végleg megszüntette a Windows XP támogatását, magára hagyva az ügyfeleket. A bankok biztonsági kockázatra figyelmeztetnek, a Microsoft újabb operációs rendszer vásárlására akarja ezzel ösztönözni a felhasználókat.

 

A Windows XP sikerét mutatja, hogy annak támogatási periódusát a gyártó többször meghosszabbította, annak ellenére, hogy az évek soárn több új Windows rendszert is a piacra dobott. A felhasználók azonban nem szívesen cserélték le a jól bevált XP-t, a NetMarketShare adatai szerint a 2001-ben bemutatott operációs rendszertől csak tavaly ősszel tudta átvenni a vezetést a Windows 7.

 

A Microsoft ügyvezetője Kevin Turner 2011-ben jelentette be, cége teljesen megszünteti a Windows XP támogatását, ezzel is a váltásra ösztönözve ügyfeleit. 2014 április 8-tól a cég semmilyen formában nem frissíti a rendszert, sem hibajavítást, sem egyéb fejlesztést nem hajt végre rajta, így a felhasználók védtelenek lehetnek az esetleges támadások ellen. A fejlesztés leállítása mellett a gyártó technikai tanácsadást sem nyújt már ügyfeleinek. A cikk a kép után folytatódik…

 

Abban bíznak a Microsoft szakemberei, hogy a támogatás megszűnésével sikerül rávenniük ügyfeleiket arra, hogy átálljanak az újabb Windows 7 vagy Windows 8 rendszerekre. A cégek többsége eddig leginkább a költségek és a migrációval járó bonyodalmak miattt vonakodott egy új rendszer telepítésétől, amivel a Microsoft szerint már el is késtek. A szoftvercég saját statisztikái alapján a rendszerek lecserélése legalább 18 hónapot vesz igénybe, így azok a cégek amelyek most kezdenek hozzá már kicsúsznak a támogatási periódusból.

 

A NetMarketShare felmérései szerint 2013 márciusában az XP már csak a második legelterjedtebb operációs rendszer volt világszinten 38,73 százalékos részesedéssel, a vezetést 44,73 százalékkal a Windows 7 vette át. Az operációs rendszer mellett 2013 április 8-án megszűnt az Office 2003 támogatása is, amiből szintén újat kell beszerezniük azoknak, akik naprakészek szeretnének maradni.  

 

A speciális kivételek?

 

Megállapodást kötött a brit és a holland kormány a Microsofttal; elérték, hogy a Microsoft még egy évig támogassa az operációs rendszert, aminek pont ma jár le a szavatossága. A brit kormánynak 5,5 millió fontba, nagyjából kétmilliárd forintba került az üzlet. Megállapodást kötöttünk a Crown Commercial Service-szel, hogy további biztonsági frissítéseket nyújtunk a brit állami szektornak a Windows XP, Office 2003 és Exchange 2003 szoftverekhez, 2015. április 8-ig.– mondta sajtóközleménybe a Microsoft szóvivője.

 

A frissítések több százezer számítógépet érinthetnek. Az EHI Intelligence tavaly szeptemberi becslése szerint a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) 800 ezer számítógépének 85 százalékán még mindig a Windows XP fut. Csupán a gépek 14 százalékán fut Windows 7, Windows 8-ra pedig csak a felhasználók 1 százaléka váltott. Úgy tűnik, jó üzlet a hivatalos terméktámogatás megszűnése után busás pénzért egyéni felhasználói igényeket kiszolgálni. A kormányzati szervek azonban nem tehetnek mást. Az átállás számos költséggel járna: nemcsak az új szoftvereket kéne megvenni, hanem sok esetben a gépeket is, és sok esetben nem is biztos, hogy az eddig használt rendszerek az új operációs rendszerrel is együttműködnek.

 

Nyilván ezért döntött úgy a holland kormány is, hogy hajlandó fizetni a Microsoftnak. Hogy pontosan mennyit, azt nem tudni, de a Guardian azt írja, több millió euróért a Microsoft további frissítéseket készít a holland kormányhivatalok által használt, több mint 40 ezer számítógéphez, amiken még mindig Windows XP fut.