Menekültügy: ezt írják rólunk a nagyvilágban

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

A New York Times vendégkommentárjában Amerika szerepét hangsúlyozza, a francia Le Monde káoszról tudósít, a Le Figaro a miniszter lemondását és a válsághelyzet kihirdetését említi. A Huffingotnpost német leánya Orbán EU-ból való kidobását követeli.

 

 

Itt az ideje elgondolkodni a Hungarexiten – írja a Huffingtonpost német lapja. A világ legnépszerűbb portáljának német kiadványa gusztustalannak nevezi, amit Orbánék a menekültekkel tesznek, elviselhetetlennek nyilvánítva a magyarországi menekültügyi történéseket. Budapesten egy kemény jobboldali populista uralkodik, aki saját kénye-kedve szerint írja át az alkotmányt és külföldre kényszeríti a legtehetségesebb fiatalokat – írja. Kitér rá: Az Orbán rendszert uniós pénzből finanszírozzák annak ellenére, hogy az mindent elkövet az uniós alapelvek eltiprásáért. Felteszi a kérdést, minek kell még bekövetkeznie, hogy Brüsszel észrevegye a közösségi alapelvek eltiprását.

 

Az európai migrációs válságnak nemcsak a tüneteit kell kezelni, hanem komolyan és fenntartható módon fel kell lépni a szabad társadalmak megteremtése érdekében, amelyben az emberek meg akarnak maradni, és ahol piacgazdaság, tulajdonjog, jogállamiság, sajtószabadság, független bíróság és felelős demokratikus folyamatok vannak – írta Steve Hilton a The New York Times vendégkommentárjában.

 

David Cameron brit miniszterelnök volt tanácsadója szerint Washingtonnak most van lehetősége arra, hogy kijelentse: „Erkölcsi felelősségünk segíteni. Ezért az Egyesült Államok ugyanannyi menekültet fogad be, mint Európa: nem csupán ezreket, hanem százezreket.

 

Hilton rámutatott, hogy finoman szólva igazságtalan Magyarországot elítélni a migránsokkal szembeni érzéketlen – sőt, rasszista – bánásmódért, amikor az elítélőnek messze nagyobb a felelőssége a válságért. Igen, Amerika, rólad beszélek – tette hozzá a Ki a felelős a menekültekért? című írásában.

 

Hangsúlyozta: lehetetlen figyelmen kívül hagyni azt, hogy milyen hatással van az amerikai külpolitika Európára. Elutasította azt az amerikai szakértői véleményt, amely szerint a helyzetért nagyobbrészt Európa felelős, és kitért rá, hogy Irak megszállása – amelyért jórészt Amerika tehető felelőssé – az instabilitás és a vetélkedés korszakát indította el a térségben, ahol államokat dönt össze és vallási konfliktusokat szít. Emlékeztetett rá, hogy Szíriában, ahol az európai vezetőkkel szemben az Egyesült Államok nem akart beavatkozni az Aszad-rezsim ellen, ennek következtében elhúzódó polgárháború és egy olyan törvények nélküli terület alakult ki, amelyet kihasználnak az Iszlám Állam terrorszervezet beteg fanatikusai, ami elüldözött emberek millióinak özönét eredményezte.

 

A francia balliberális Le Monde A táborok rettegése a szerb-magyar határon, a szögesdrót mögött címmel közölt tudósítást. A napilap szerint az érkező menekülteket a röszkei gyűjtőponton egy szeméttel teli szántóföld fogadja, majd kamerák tömege szegeződik a kontinentális nyártól és a tűző naptól kitikkadt, a porban ülve várakozó több száz migránsra, akiket rendőrök gyűrűje fog körül.

 

Rendszeresen buszok érkeznek és leírhatatlan káoszban elvisznek néhány tucat embert, a rendőrök magyarul kiabálnak olyan szavakat, amelyeket csak ők maguk értenek, és próbálják sorba állítani az embereket, ami még soha nem sikerült. A lap szerint az osztrák határ megnyitása óta a Keleti pályaudvaron javult a helyzet, de a kerítéssel körbevett regisztrációs helyeken nem, ezért a migránsok többsége megpróbálja mindenáron elkerülni ezeket a táborokat, a hosszú út alatt régóta elvesztették minden bizalmukat a rendőrségben, és miután a legrosszabbal is szembesültek, nem hajlandók napokat eltölteni bizonytalan várakozásban, ezért gyalog indulnak az osztrák határ felé vagy Budapestre, ahonnan rendszeresen indulnak Bécsbe vonatok.

 

A szintén francia, konzervatív Le Figaro A leterhelt Magyarország a válsághelyzet kihirdetését tervezi címmel közölt tudósítást, amelyben idézett egy magyar rendőrt, aki szerint mindenütt káosz van. A hónap eleje óta 22 ezren lépték át a magyar határt azzal a céllal, hogy Nyugat-Európába menjenek tovább, és Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere szerint nem látni a tömeg végét, mert Angela Merkel bátorítása óta minden nap egyre többen érkeznek. A tudósító, Stéphane Kovacs megjegyezte, hogy a kerítés építése is felgyorsult a határon, miután a hét elején a védelmi miniszternek le kellett lemondania, amiért a munkák nem haladtak olyan gyorsan, ahogy az Orbán Viktornak megfelelt volna, azóta fogvatartottakat is kivezényeltek dolgozni rendőri felügyelet alatt. Eközben Ausztria is kezd túlterhelt lenni.