Menő menza: pillanatok alatt elkapkodták a különlegességeket

Helyi - szerző: HH

Az iskolások Menő Menza programja, a Tavaszköszöntő nyitó rendezvénye és az első Ormánsági Egészségnapok eseményei is találkoznak hétvégén. A programsorozat első etapja péntek délelőtt volt a HPC központjában, ahol a gyermeké volt a főszerep.

 

 

A délelőtti rendezvénnyel elsősorban az iskola ételallergiájával küzdő diákjait szólították meg a Menő Menza programjának keretében. A gyerekek a pszoriázis központ épületében a helyes és egészséges táplálkozásról, annak lehetőségeiről, jó és rossz szokásainkról is képet kaphattak, miközben a kórház szakembereitől, dietetikusától tájékozódhattak az érzékenységükkel kapcsolatban.

 

A diákok e napon olyan ínyencségekkel találkozhattak, amit számunkra kicsit új megvilágításba helyezi a már ismert ételeket, így a sült krumplit és a kekszet is. Az ebédet Sass Dani egészítette ki az iskola menzáján látványfőzés keretében elkészített különlegességekkel, köztük az édesburgonyából, azaz batátából olaj nélkül sütött falatokkal. Mint a neves gasztroblogger mondta, a rendkívül egészséges étel a hagyományos sült krumplit idézi, így nem esik messze a gyermekek ízlésvilágától. Megjegyezte, az édesburgonya nevével ellentétben ez nem is a burgonyafélék, hanem a sütőtök családjába tartozik.

 

Hogy mennyire találta el a gyerekek ízlését, mi sem igazolta jobban, mintsem hogy pillanatok alatt elkapkodták az első ránézésre talán kicsit fura ínyencséget. Szintén percei voltak csak a banánból, zabpehelyből, valamint kevés kakaóból készített, cukor és mesterséges színezék nélküli keksznek, ami teljesen az újdonság erejével hatott az iskolások számára.

 

A Menő Menza program a Szebb Jövő Alapítvány által elnyert összesen 19,994 millió forintból valósul meg, melynek fő célja az egészséges táplálkozásra való nevelés. A projekt során egyebek mellett az egészséges táplálkozás jegyében ismeretterjesztő programokat is szervez majd az alapítvány a következő két tanévet érintve, de például konyhai eszközök, evőeszközök, edények és étkezőbútorok cseréje is szerepel a projektben. A pályázat alapvető célja az egészséges életvitelhez szükséges tudás átadása és készségek elsajátítása, ezzel az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés érdekében a gyermekek étkezési kultúrájának, étkezési körülményeinek javítása, az egészségben eltöltött évek számának növelése.