Mérgezések az üdülőtelepen: kiderült milyen méreg volt, megszüntették a nyomozást

Helyi - szerző: HH

Óriási visszhangot kapott és több szomorú gazdi is megkereste lapunkat egy éve, amikor számos kutya és macska lett mérgezés áldozata Harkányban – az esetről egy éve kellett beszámolnunk, akkor rendőrségi nyomozás is indult.

 

Szabadon kószáló kutyák és több macska is elpusztult egy éve Harkányban, amikor az üdülőtelepi városrészben felszedtek valami étket. Az egyik kerítés tövében mérget is találtak, az ügyben a rendőrség nyomozást indított.

 

Tavaly április 18-án egy harkányi férfi tett feljelentést a rendőrségen azért, mert kutyája – feltehetőleg mérgezés következtében – elpusztult. Az eljárás során végrehajtott szemle keretében a rendőrök lefoglalták az eb tetemét, az utcán talált, mérgezettnek vélt, állatoknak kitett eledelt, továbbá egy másik harkányi férfi – vélhetően szintén mérgezés következtében elpusztult – kutyájának tetemét – közölte az Új Harkányi Hírekkel a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

 

A lefoglalt tetemek és az eledel kapcsán a szakértői vizsgálat megállapította, hogy a kóborló állatok valóban mérgezéstől pusztultak el, méghozzá csigaméregtől.

 

Az eset kapcsán a Siklósi Rendőrkapitányság állatkínzás elkövetése miatt nyomozott ismeretlen tettes ellen, majd az eljárást – tekintettel arra, hogy a cselekmény nem bűncselekmény – 2021. június 11-én megszüntette.

 

Mint a rendőrség magyarázatképpen hozzáteszi, az állatkínzás olyan bűncselekmény, amely kizárólag szándékosan követhető el. Az említett esetekben a szándékosság, mint a bűncselekmény elkövetéséhez szükséges magatartás nem volt megállapítható.

 

Azoknak a személyeknek ugyanis, akik a telküktől a csigákat méreggel tartják távol, nem róható fel az, hogy azt az állatok is megették, majd attól elpusztulnak, ugyanis a szándék nem azok halálára irányult.