Meteorológia – különösen a gyümölcsfákra veszélyes a kora tavaszi idő

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Az időjárás a következő napokban sem vált téliesre, marad az enyhe, csapadékos, gyakran szeles, kora tavaszi idő, ami különösen a gyümölcsfákra veszélyes.

 

A múlt héten folytatódott az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időjárás. Az átlaghőmérséklet az ilyenkor szokásos fagypont körüli vagy kevéssel az alatti érték helyett 5 és 7 fok között alakult. A tavaszias hőmérsékletekhez bőséges csapadék is társult, megdőlt a napi csapadékrekord is.

 

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, bár az Alföld déli részén egyre nagyobb foltokban jellemző vízborítás a vetésekben.

A tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak. A túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra. A délnyugati országrészben már megkezdődött a mogyoró virágzása, de északkeleten még mélynyugalmi fázisban vannak a korai bokrok és gyümölcsfák.

 

A következő héten sem változik számottevően az időjárás, marad az ilyenkor megszokottnál enyhébb, gyakran szeles, csapadékos idő. A hőmérsékleti értékek továbbra is magasabban alakulnak az ilyenkor megszokottnál, bár a jövő hét első felében meglehetősen nagy különbségek várhatók a hidegebb északnyugati és az enyhébb délkeleti országrészek között.

 

Éjszakánként az eddigiekhez hasonlóan csak helyenként lesznek gyenge fagyok, napközben pedig 4 és 10 fok közé melegszik a levegő, hétfőtől valószínű ennél északnyugaton pár fokkal hidegebb lesz – olvasható a közleményben.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.