Miért tartjuk fontosnak, hogy beszéljünk a depresszió tüneteiről?

Életmód - szerző: KT

A befejezett öngyilkosságok 90 %-át nagy pszichiátriai betegségben szenvedő emberek követik el, ebből 60% a tettét megelőzően depressziós megbetegedésben szenvedett.

 

Magyarországon jelentős csökkenés volt tapasztalható a nyolcvanas évekhez képest az öngyilkosságok számában (1984: 13-14 ember halt meg NAPONTA öngyilkosság miatt, 2009- től kezdve kb. 6-7 fő/nap),azonban ez az érték évek óta stagnál, és napi 6-7 emberélet még mindig nagyon sok!

 

A veszélyeztetett populáció nagy része még mindig nem jut el a szakellátáshoz, pedig depresszió jól kezelhető betegség, így az öngyilkosságok nagy része megelőzhetővé válhatna. A köztudatban fontos, hogy felismerjék az emberek a közvetlen környezetükben élőknél a depresszió tüneteit, és a megfelelő segítséget elérhetővé tegyék számára.

 

A depresszió kifejezést a mindennapi életben tág értelemben használja a köznyelv. A veszteségek, a csalódások az életnehézségek kapcsán jelentkező reakciókat gyakran nevezik depressziónak. El kell különíteni a depressziót az átmeneti, veszteséggel kapcsolatos normális lehangoltságtól, bánattól, szomorúságtól.

 

Készült a Siklósi Kórház Nonprofit Kft. által

a TÁMOP -6.1.2. -11/3-2012-0052

Tenkes Egészségkert projekt keretében