Mindenki utálja, igazi parazita

Életmód - szerző: |X|

A gombostűfejnyi élőlény ragaszkodása csaknem kioltotta egy 60 kilós komondor életét. Később egy másik példány egy terriert fertőzött meg.  

 

Mindkét kutya csak az azonnali, szakszerű állatorvosi beavatkozásnak köszönhetően élhette túl ezt a rettenetes betegséget. Ennél a fertőzésnél (is) elengedhetetlen a korai felismerés, ebben szeretnénk riportunkkal  a felelős állattartóknak segíteni. Mik azok a betegségek, melyek kedvenceinket tavasszal leginkább veszélyeztetik? Dr. Damacz Kornél állatorvos válaszol.

 

Tavasszal nem csak a természet ébred, de a paraziták is. Elsősorban a külső élősködőkre gondolok, mint amilyen a bolha, a tetű, a kullancs vagy az atka.

 

Ezek közül melyik a legveszélyesebb?

 

Talán a kullancs. Ez a parazita ugyanis terjeszt egy betegséget, a babesiosit, melyet a kullancs vérszívása során kapnak el az állataink. Elsősorban a kutyák, ritkábban a lovak.

 

Mit kell tudnunk erről a betegségről?

 

A betegség kórokozója a Babesia canis nevű egysejtű, mely a kullancs vérszívásakor jut a kutya testébe. A kórokozó bekerül a véráramba, ott a vörösvértestekben elszaporodik, s ezek tömeges pusztulását és szétesését okozza. Ennek két fontos következménye lesz: az egyik a magas láz, a másik a veseelégtelenség, melyhez gyakran sárgaság is társul. Ez utóbbit a vörösvértestekből kiszabaduló vérfesték (haemoglobin) okozza.

 

Mik a betegség tünetei, miről veheti észre a gazdi, hogy baj van?

 

Az első gyanús jel az, ha kullancsot találunk a kutyánkban. Persze nem minden kullancs fertőzött, de azért jobb félni, mint megijedni. A kezdeti tünetek jellegtelenek: kedvetlenség, bágyadtság, étvágytalanság, esetleg hányás. Ha ekkor megmérjük a kutya lázát, igen magas értékeket kapunk (40-41°C). Később az állatok vizelete sötétebbé válik, nem ritkán egészen kávébarna lesz. Ekkor már a sárgaság is megjelenik. Magától is meggyógyul az állat, vagy szükség van valamilyen kezelésre?

 

Kezelés nélkül a babesiosis az esetek többségében halálos, a kutyák vérszegénység és veseelégtelenség következtében a tünetek megjelenését követő 3-5 napon belül elpusztulnak. A korai diagnózis és kezelés tehát alapvető, már 1-2 napos késlekedés is a kutya halálával járhat! A kórokozót megfelelő injekcióval el lehet pusztítani. E mellett azonban lázcsillapításra és antibiotikus kezelésre is szükség lehet, súlyosabb esetekben pedig az infúziós kezelés is szóba jön. Komolyabb felkészültséget igényel a vesekárosodás mértékének felderítése. Szerencsére a rendelőmben erre is van lehetőség. Vérvizsgálattal illetve hasi ultrahang vizsgálattal felderíthető a vesék állapota, így erre a kérdésre is választ kaphatunk.

 

Állatról emberre átterjedhet-e a betegség?

 

Nem. Sem a kutyától, sem a kullancstól nem kaphatjuk el. Ez csak a kutyákra veszélyes.

 

Hogyan lehet megelőzni a babesiosist?

 

Elsősorban a kullancsok ellen kell védekezni. Számtalan olyan nyakörv és rácseppentő oldat (spot on) van forgalomban, mely a kullancsokon kívül a bolhákat és a tetveket is távol tartja. Vigyázzunk azonban arra, hogy mit veszünk meg! Itt is érvényes az a mondás, hogy minden annyit ér, mint amennyibe kerül. Néhány száz forintos nyakörvtől ne várjunk sokat, az maximum dísznek jó. Ha biztosra akarunk menni, kérjük ki állatorvos vagy gyógyszerész véleményét!

HH/Kozmér Mónika