Mindent a mai napról

Gyorshír - szerző: Kacsúr Tamás

Mi történt a születésnapján? Kivel született egy napon? Hol van traffipax? Minek a világnapja van? Milyen idő lesz Harkányban? Milyen programok várnak ma ránk? Kik az ügyeletesek? A nap első cikkéből ma is megtudhatják.

 

Szép napot kívánunk olvasóinknak, köszöntjük a születésnaposokat valamint a névnapjukat ma ünneplő Henrikeket és Rolandokat. A német Henrik név jelentése körülkerített birtokán uralkodó. Roland szintén német eredetű, jelentése vakmerő hős.

 

Július 15-én történt: 1799–ben megtalálják a Rosette-i követ, az egyiptomi hieroglifák megfejtésének kulcsát. 1846-ban megnyílt az első magyarországi vasútvonal. 1985-ben először landolt Ferihegyen óriásgép, egy Boeing 747 Jumbo Jet. 1606-ban e napon született Rembrandt németalföldi festő és rajzművész, 1973-ban Liptai Klaudia színésznő, műsorvezető.

 

Ma van a bíróságok napja.

 

Várható időjárás térségünkben: felhős, 28 C° maximummal. Ezen a napon a leghidegebbet 1919-ben mérték Dobogókőn, ahol 4,2 C° volt. A legmelegebbet, 38,1 C°-ot Túrkevén regisztrálták 1931-ben.

 

Ügyeletes gyógyszertár: Hollós patika (Siklós, Baross Gábor u. 7. tel.: 72/351-606).

 

És azt tudta, hogy a pókháló a vastagságához viszonyítva jóval erősebb, mint az acél? Egy ceruzavastagságú pókháló kötél meg tudna állítani egy Boeing 747 óriásgépet repülés közben.