Most akkor mi van az óraátállítás eltörlésével?

Belföldi hírek - szerző: HH

Magyarország nyitott arra, hogy ha a többség így gondolja, az óraátállítást töröljük – jelentette ki Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter megjegyezte, ezt a lépést az ország önállóan nem tudja megtenni.

 

Az Európai Parlament 2019 márciusában döntött arról, eltörli az óraátállítást. Ennek évét 2021-re tette, de azóta nem foglalkozott a kérdéssel, így most nem tudni, hogy kell-e még órát állítanunk.

 

A legtöbb nemzet már nyilatkozott arról, hogy téli vagy nyári időt tartaná-e meg, hazánk nem foglalt hivatalosan állást. Annak, aki a nyári időt választotta most vasárnap kell elvileg utoljára órát tekergetnie, a téli időre állók október utolsó vasárnapján állítanák vissza utoljára a mutatókat.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerint még nincs döntés arról, hogy a téli vagy a nyári időszámítást használják-e az Európai Unió tagállamai. Úgy látják, további egyeztetésekre van szükség annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek.

 

A javaslattal kapcsolatban elfogadott uniós tanácsi álláspont nincs, azt mostanáig a 2020-ban és a 2021 első felében soros elnökségek egyike sem tárgyalta – szögezik le.