Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás

Életmód - szerző: HH

Kettőről háromra állítjuk vasárnap hajnalban az órákat, így kevesebbet alszunk. A nyári időszámítás október utolsó vasárnapjáig tart. A szokás szerint ezzel a módszerrel Magyarország 1980 óta igyekszik energiát spórolni.

 

Az Európai Unióban 1996 óta egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. között hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák, az órák előreállításával az ébrenlét jobban egybeesik, így kevesebb energiát kell világításra használni.

 

Kamu a megtakarítás?

 

Magyarországon 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, amelyekből az látszik, hogy a tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, hiszen egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítást követő időszakban. Arról nem szól, hogy helyette légkondikat járatunk, és hogy az energiafelhasználás statisztikáit a kompakt fénycsövek évtizede után a ledes fényforrások korszaka miként torzítja újra és újra használhatatlanná.

 

Éves szinten körülbelül 100-120 gigawattórával kevesebb áramot használ a lakosság a nyári időszámítás ideje alatt, ami 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg, és 4-5 milliárd forinttal csökkenti az ország áramszámláját – állítja évek óta a Mavir.