Nem kizárt egy újabb adósságcsökkentés

Helyi - szerző: KT

Maradt még az önkormányzatoknál olyan tartozásállomány, amelyre a korábbi konszolidáció nem terjedt ki, ezek tekintetében a kabinet nem zárja ki a további konszolidáció lehetőségét – mondta a Belügyminisztérium szakállamtitkára.

 

Nem kizárt egy második önkormányzati adósságkonszolidáció – írja a Napi Gazdaság. Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta továbbá: ahhoz, hogy az új önkormányzati rendszerben a közszolgáltatások biztosítását ne nehezítse adósságtörlesztés, a kormány teljesen vagy részlegesen átvállalta ezeket a terheket. Ugyanakkor marad még az önkormányzatoknál olyan tartozásállomány, amelyre a konszolidáció nem terjedt ki, ezek tekintetében a kabinet nem zárja ki a további konszolidáció lehetőségét, de erről még nem született döntés.

 

Egy kedvező határozat következtében nem kizárt, hogy Harkánytól is vállalhatnak át további, megmaradt adósságot. Ennek hatására továbbra sem lesz szükség törlesztések átütemezésén túl a gazdasági fellendüléshez valamiféle kilábalási program végrehajtására a fennmaradt több, mint egymilliárdos tartozásállomány csökkentése érdekében. Az erről szóló tárgyalások egyenlőre még váratnak magukra, az idejéről nem beszélt a szakállamtitkár, mint ahogy az sem lett megemlítve, mely városok kerülhetnek bele egy második körös adósságkonszolidációba.