Nem mindegy, mi gyöngyözik a pohárban

Életmód - szerző: KT

A szilveszteri gasztro-lista viszonylag egyszerű tételekből áll: virsli, lencse, malac, pezsgő. A virsliről már írtunk, de milyen legyen a pezsgő?  

A pezsgő esetében a legtöbbször az ár – tényező dominál, viszont erre a nedűre akkor is szükség van. Szilveszterkor azért ez mégis kötelező elem. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy pezsgő-címen azért legtöbbször csak habzó-bort sikerül legtöbbünknek beszerezni. Persze nagyságrendi különbségek vannak egyébként pezsgő és habzóborok között, mint minőségben, mint árban.  

 

A pezsgő alapvetően a borba kevert cukor és élesztő segítségével másoderjedés révén jön létre, miközben a szén-dioxid, mint „melléktermék” benne marad. A habzóbor ezzel szemben csupán dúsítva van a buborékokkal. Azt hihetnénk, hogy ez nem nagy különbség, de aki már kóstolt igazi pezsgőt, az tudja miről beszélek. Tehát, amennyiben lehetőségünk van rá, vásároljunk legalább az éjféli egy pohár-erejéig valódi pezsgőt és adjuk meg a módját, ha már az óévet búcsúztatjuk.

 

Az 1-2000 forint alatti szegmensben felesleges igazit keresni. 2-8000 Forint között már találunk igazi pezsgőt, sőt igazán jó fajtákat is kifoghatunk. A 10 ezer és e feletti termékeket viszont már tényleg azoknak szokták ajánlani, akik tudják értékelni a pezsgő és pezsgő közötti különbségeket is. Egyébként a határ a csillagos ég. Talán a legszerencsésebb, ha minimum egyszer veszünk az olcsóbb fajtákból egyet, valamint még egy barátságosabb árút a magasabb minőséget képviselőkből, így alkalmuk lesz hasonlítani. Egyszer biztosan megéri!