Országszerte adott munkát a hatóságoknak és a mentőknek az éjszaka

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

A tűzoltóknak és a rendőröknek is számos alkalommal kellett intézkedniük országszerte tűzijátékok és petárdák miatt. Az újév első napján tragédia is történt.

 

Az elmúlt év utolsó napján 125 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, 29 tűzesetnél és 58 műszaki mentésnél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. Szegeden egy kuka égett, amit tűzijátékok gyújtottak meg. Mátészalkán egy felújítás alatt álló étteremben okozott tüzet egy tűzijáték. A fővárosban egy társasház erkélyén volt tűz valamint egy iskola udvarán izzottak fel a tűzijátékos dobozok de egy társasház hatodik emeleti erkélyén is kigyulladt a beépített napellenző.

 

Tűzijáték okozta azt a tüzet is, amelyben egy ponyvaszerkezetű garázs égett Felsőzsolcán. Tiszaalpáron egy családi ház teteje gyulladt ki pirotechnikai termék miatt. Dunaharasztiban tűzijáték miatt égett egy családi ház teteje és a tűz a szomszéd telken álló járműben, illetve a két ház közötti kerítésben is kárt tett. Gerdén ugyancsak tűzijáték miatt gyulladt ki egy családi ház teteje.

 

Budapesten egy karácsonyfán meggyújtott csillagszóró miatt gyulladt ki egy társasházi lakás. A tűzoltók a lángokat megfékezték, de a lakás lakhatatlanná vált.

 

Péntek reggel Pannonhalmán két embert eszméletlen állapotban találtak otthonuk fürdőszobájában. A szén-monoxid-mérgezés következtében egyikük életét vesztette. Ugyancsak a szén-monoxid miatt Csorváson hárman lettek rosszul, ott a gázkazán okozta a mérgezést.

 

Többször kellett intézkedniük a rendőröknek is szilveszter éjjel a kijárási tilalom megszegése, illetve pirotechnikai termékek használata miatt. A kijárási tilalom miatt összesen 1028 emberrel szemben intézkedett a szerv, míg pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt 13 esetben indult eljárás.

 

Tiszaalpáron negyed órával éjfél után egy fiatal 2. pirotechnikai osztályba tartozó terméket használt, ami egy lakóház tetőszerkezetére esett és emiatt az kigyulladt. Senki sem sérült meg, de több százezer forintos kár keletkezett. Mátészalkán december 31-én este egy lakatlan épületben keletkezett tűz feltehetően pirotechnikai eszköz használata miatt. A fővárosban két esetben intézkedtek tiltott pirotechnikai termékek árusítóival szemben, petárda használata miatt háromszor kellett fellépni. A rendőrök az érintettek mindegyikével szemben szabálysértési feljelentést tettek.

 

Halálos baleset is történt péntek délelőtt az M1-es autópályán Bábolna térségében, ahol nem sokkal nyolc óra előtt két jármű ütközött. Egy ember a helyszínen meghalt.

 

A mentősök sem unatkoztak, ugyanis száz embert, köztük hét kiskorút kellett detoxikálóba vinni szilveszterkor. 2020 utolsó napján 3050 esetük volt a mentőknek; a közlekedési balesetek, verekedések, tűzesetek, szén-monoxid-mérgezések és belgyógyászati rosszullétek mellett idén a mentőegységeket két pirotechnikai eszközzel kapcsolatos balesethez is riasztották.