Német győzelem vasárnap is – Nico Rosbert nyert

Nagyvilág - szerző: GR

A vártnak megfelelően sikerült győzelemre váltania az első rajthelyet a Monacói Nagydíjon Nico Rosbergnek, amely a kezdeti spórolás után néhány baleset miatt igazán megélénkült, és Pastor Maldonado balesete után ideiglenesen megszakításra is sor került. A dobogó másik két fokát a bokszban Lewis Hamiltont megelőző két Red Bull, Sebastian Vettel és Mark Webber szerezte meg.

A rajtnál gond nélkül eljött a mezőny, az élen pozíciócserék sem történtek, noha Lewis Hamilton csapattársánál valamivel jobban rugaszkodott el előzni mégsem tudott és  Sebastian Vettel ellen kellett védekeznie.

A német az első körökben próbált csak előzni, majd belenyugodott a már akkor szinte biztos végeredménybe. Rosberg és Hamilton ráadásul taktikusan vezetve az elérhető tempónál jóval lassabban haladtak, ezzel feltartva az egész mezőnyt, így szokatlan módon mindenki nagyjából azonos köridőket autózott a futam első szakaszában. Úgy tűnt, a német csapat célja az egykiállásos stratégia és ezzel a húzásukkal a lehetetlen előzési lehetőségek miatt bele is próbálták kényszeríteni a teljes mezőnyt.

Néhányan korábbra időzített bokszkiállással próbáltak ugyan előnyre szert tenni, és a kerékcseréket a 25. körben Mark Webber indította el, majd Kimi Räikkönen, Fernando Alonso és a két McLaren is követte őt. A pályára visszatérve azonban egyik taktika sem működött.

Ha ekkor nincs baleset akkor valószínűsíthető a végéig a vonatozás.  Felipe Massa a 29. körben ugyanolyan módon ugyanott csapta falhoz az autóját, mint a szombat délelőtt. A brazil a célegyenes falának ütközött, miután blokkoltak a Ferrari kerekei, és az autó a Ste Devote kanyar bukóterében landolt. Massa az autóból kiszállva nyakfájdalmakra panaszkodott, így vizsgálatra a pálya orvosi központjába szállították, de a Ferrari tájékoztatása szerint szerencsére nem sérült meg komolyabban.

A Safety Car nem lépett azonnal a pályára, és úgy tűnt, a takarítás lebonyolódhat nélküle, de egy kör elteltével mégis máshogy döntött a versenyirányítás. Vettel éppen ekkor járt a bokszban, a két Mercedes pedig a kör végén, egyszerre állt csak ki, ami a Red Bull kezére játszott. Ugyan Rosberg vissza tudott állni az élre, Hamilton elé viszon Vettel és Webber is beesett- bár ezt csak a szerencsének köszönhették.

A biztonsági autó 8 körön át a pályán volt, kiállását követően pedig mindenekelőtt Hamilton nyújtotta a látványosságot, aki néhányszor bepróbálkozott Webber megelőzésével. A legközelebb ehhez a szűk Rascasse kanyarban került, de az ausztrálnak sikerült kivédenie a támadást.

A küzdelem viszont nem folyhatott sokáig, hiszen a 46. körben piros zászlóval ideiglenesen leállították a versenyt egy újabb baleset miatt, aminek elszenvedői Pastor Maldonado és Max Chilton. A Marussia brit pilótája nem vette észre a Tabac kanyar előtt kívülről mellé érkező Williamst, s nem hagyott neki helyet, ami miatt a venezuelai a védőkorlátba csapódott, amely elmozdult a helyéről és szinte teljesen eltorlaszolta a pályát.

A mezőny így az éppen aktuális sorrendben visszarendeződött a rajtrácsra, a szerelőcsapatok pedig az autók köré gyűltek, hiszen ekkor többek között a gumicsere is megengedett.

Több mint 20 perc telt el a helyreállítási munkálatok befejezéséig, ezt követően a Safety Car mögött egy kör megtétele után repülőrajttal folytatódhatott a verseny.

Rosberg néhány másodperces előnyt tudott kiautózni Vettellel szemben, az első tízesben pedig Sergio Pérez és Adrian Sutil néhány merész- mármár meggondolatlan, de végül sikeres előzését nézhettük végig – Alonso egy korábbi pályaelhagyás miatt kénytelen volt maga elé engedni a túlságosan agresszív mexikóit.

Néhány kör után ismét egy baleset következett. Ezúttal Romain Grosjean elmérte az alagút utáni féktávot, és hátulról belerohant Daniel Ricciardo Toro Rossójába. Az ütközés mindkettőjük kiesését eredményezte, a biztonsági autó pedig ismét a pályán volt.

A következő újraindítás után Pérez tovább folytatta, és Räikkönen mellé próbált bebújni az alagút utáni sikán végén, de a rosszul felmért helyzet miatt a McLaren első szárnya érintkezett a finn bal hátsó kerekével, aminek következtében a Lotus pilótája defekt miatt volt kénytelen kiállni egy nem tervezett kerékcserére, és akkor pillanatnyilag lecsúszott a pontszerzésről. Pérez autója is komolyabb sérülést szenvedett, de csak pár körrel később egy újabb felesleges manőver során parkolt le a pálya szélén.

A mezőnyben zajló csaták nem zavarták különösebben Nico Rosberget, aki Vettelt némileg leszakítva elsőként érte el a kockás zászlót, így a tavalyi Kínai Nagydíj után második győzelmét szerezte a Forma-1-ben. A monacói dobogó másik két fokára a Red Bull pilótái, Vettel és Webber állhattak fel. Hamilton a futam végén valószínűleg a gumik szemcsésedése miatt már nem támadta komolyabban Webbert, így a 4. helyen ért célba, mögötte pedig Sutil, Button, Alonso, Vergne, di Resta és Räikkönen jött be pontszerzőnek. A Lotus finn pilótája az utolsó körben meg tudta szerezni a 10. helyet a problémákkal küszködő Nico Hülkenbergtől.

1.  Rosberg Mercedes
2. Vettel Red Bull-Renault
3. Webber Red Bull-Renault
4. Hamilton Mercedes
5. Sutil Force India-Mercedes
6. Button McLaren-Mercedes
7. Alonso Ferrari
8. Vergne Toro Rosso-Ferrari
9. Di Resta Force India-Mercedes
10. Raikkonen Lotus-Renault
11. Hulkenberg Sauber-Ferrari
12. Bottas Williams-Renault
13. Gutierrez Sauber-Ferrari
14. Chilton Marussia-Cosworth
15. van der Garde Caterham-Renault
Kiesők:
Perez McLaren-Mercedes
Grosjean Lotus-Renault
Ricciardo Toro Rosso-Ferrari
Bianchi Marussia-Cosworth
Maldonado Williams-Renault
Massa Ferrari
Pic Caterham-Renault

A Mercedes eredménye jelenleg óvás alatt áll, hiszen a futam előtt a Red Bull és a Ferrari hivatalosan is kérte az FIA-t a Mercedes szerintük szabálytalan gumitesztjének kivizsgálására.

Valamint vizsgálják még Raikkönent is, így az eredmény még hivatalosan nem végleges.

Hat versenyt követően a bajnokság állása:
1. Vettel        1 7 1. Red Bull-Renault 164
2. Raikkonen 86 2. Ferrari 123
3. Alonso 78 3. Lotus-Renault 112
4. Hamilton 62 4. Mercedes 109
5. Webber 57 5. Force India-Mercedes 44
6. Rosberg 47 6. McLaren-Mercedes 37
7. Massa 45 7. Toro Rosso-Ferrari 12
8. Di Resta 28 8. Sauber-Ferrari 5
9. Grosjean 26
10. Button 25
11. Sutil 16
12. Perez 12
13. Ricciardo 7
14. Hulkenberg 5
15. Vergne 5

A bajnokságban Vettel 21 pontosra növelte előnyét a gyengébb eredménnyel záró Räikkönen előtt. Rosberg győzelmével feljött a tabella 6. helyére.

Az idei bajnokság 7. futamára két hét múlva Montrealban kerül sor, ahol a Kanadai Nagydíjat rendezik majd.