Népszerű kortárs írók részvételével rendeznek irodalmi fesztivált Pécsen

Baranya - szerző: HH

Ismét megrendezik a tavaly hagyományteremtő célzattal útjára indított író-olvasó találkozókkal, beszélgetésekkel kiállításokkal és gyerekprogramokkal zajló PécsLIT irodalmi fesztivált.

 

A szeptember 12. és 17. között félszáz programot kínáló rendezvény a megyei feladatokat ellátó Csorba Győző Könyvtár és a pécsi Jelenkor folyóirat szervezésében valósul meg, azzal idén is igyekeznek minden korosztályt megszólítani.

 

A fesztivál hat napja alatt délutánonként népszerű írókkal, művészekkel találkozhatnak az érdeklődők felolvasások, beszélgetések, író-olvasó találkozók keretében, míg délelőttönként az óvodásokat, iskolásokat várják egyebek mellett meseszerzők részvételével zajló programokon.

 

Az idei fesztivál programjai között kiemelt helyen szerepel a Bertók Lászlóra emlékező, Lázár Balázs Mocorgó vízcsepp című dokumentumdrámája alapján készült felolvasószínházi előadás. A darab bemutatója a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában lesz szeptember 14-én, a Kossuth-díjas költő halálának második évfordulóján.

 

A 2022-es – javarészt a pécsi Művészetek és Irodalom Házában és a Tudásközpontban programokat kínáló – PécsLIT vendégei között számos olyan szerző lesz jelen, akik a közelmúltban jelentkeztek új kötettel, így Pécsre érkezik mások mellett Tóth Krisztina, Závada Pál, Kustos Júlia, Háy János, Zalán Tibor, Vámos Miklós, Cserna-Szabó András is.

 

A fesztiválnak külföldi vendégei között Rike Reiniger Németországból, Primoz Repar Szlovéniából érkezik, míg a Cervantes Intézet is két eseménnyel lesz jelen a rendezvényen.

 

A PécsLIT köszönti az idén 20 éves Literát is, amely megalakulásakor az első online irodalmi portál volt Magyarországon.