Nyomkövetőt és segélyhívót kapnak a postások

Belföldi hírek - szerző: HH

Az elmúlt évben megnőtt a postások elleni erőszakos cselekmények száma, ezért a Magyar Posta több intézkedést is bevezetett a kézbesítők biztonságának erősítésére, és bűnmegelőzési kommunikációs kampányt indít a lakosság körében.

 

Tavaly több mint 70 erőszakos eset, fenyegetés vagy garázdaság érte a postásokat, a bántalmazások döntő hányada kézbesítéssel kapcsolatos konfliktusból adódik. A posta ezért segélyhívós készülékkel látják el őket, a tartózkodási helyük pontos jelzését pedig GPS-helymeghatározóval biztosítják.

 

A nagyobb összegek kézbesítésekor rendőrök és önkéntesek figyelik majd a kézbesítőket, valamint a posták környékét. A megyei rendőrfőkapitányságok helyszíni bűnmegelőzési célú, interaktív oktatásokat is szerveztek, hogy a postások felismerjék a gyanús jelenségeket, és haladéktalanul jelenthessék azokat a vállalat biztonsági szolgálatának.

 

Legutóbb februárban Szolnokon történt incidens, amikor egy elhaladó autóból gumilövedékkel lőttek meg egy kézbesítőt, majd a támadók elhajtottak. Az ügyben feljelentés is történt, folyamatban van a nyomozás.