Opera: egy éve a legerősebb volt az adathalászat ellen

Technológia - szerző: KT

Az AV-Comparatives elsősorban vírusvédelmi megoldások tesztelésére szakosodott cég, ennek ellenére 2012 decemberében megvizsgálták, hogy a legnépszerűbb böngészők hogyan védenek az adathalászattal és a csalásokkal szemben. Hamarosan egy év távlatából tekinthetünk a különböző böngészők fejlődésére.  

 

A kutatólaboratórium vitathatatlanul komoly elismertségnek örvend, de az elemzés valahogy mégsem kapott elég figyelmet. Rosszmájúan akár azt is mondhatnánk, hogy az eredmények tükrében ez nem is olyan meglepő, hiszen a főbb riválisok nem igazán tündököltek.  

 

Az adathalász és csalás védelem tesztelésére összesen 294 fertőzött URL került bevetésre. Fontos megjegyezni, hogy a 2012-es szimulációhoz egy hétköznapi környezetet teremtettek, így az operációs rendszer a méltán népszerű 64 bites Windows 7 SP1 volt. Mind a 294 site aktív/elérhető volt, és csak arra vártak, hogy sikeresen megszerezzék áldozatuk személyes adatait.  

 

A böngészők alapértelmezett beállításokkal futottak és természetesen az akkor fellelhető legfrissebb verziókat telepítették – a teljes korrektség jegyében érdemes megemlíteni, hogy azóta már történtek frissítések, de nem valószínű, hogy ez alapjában módosítaná a most látott összképet. Nem szaporítom tovább a szót, alant láthatjátok a részletes eredményeket.  

 

1- Opera – 94,2%

2- Internet Explorer – 82,0%

3- Google Chrome – 72,4%

4- Apple Safari – 65,6%

5- Mozilla Firefox – 54,8%


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.