Opten: tavaly 28305 cég szűnt meg

Gazdaság - szerző: GR

Tavaly 28305 cég szűnt meg Magyarországon, mintegy 4000-rel több, mint egy évvel korábban – közölte az Opten Informatikai Kft.

Az egekbe szökött a cégalapítási kedv 2012 első hónapjaiban, március elején ugyanis szigorúbb cégalapítási feltételek léptek hatályba – tájékoztattak.
A havi öt-hatezer új céget hozó cégalapítási hullám után áprilistól havi két-háromezerre zuhant az új bejegyzések száma, bár a tendencia lassú emelkedést mutat, és az idén várhatóan visszatérünk a korábban jellemző 4000-es havi értékekhez.
Az Opten szerint az első félévben ezzel párhuzamosan soha nem látott végelszámolási dömping tizedelte a vállalkozásokat. Az első negyedévben több mint 9000, a másodikban több mint 10 000 cég végelszámolása indult meg, ami óriási ugrás a megelőző évi öt-hatezres negyedéves adatokhoz képest.

Szerintük a jelenség hátterében az állt, hogy a NAV és a cégbíróságok hajszát indítottak azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem tettek eleget adminisztratív kötelezettségeiknek. A mérleg leadását elmulasztó cégekkel szemben kényszer-végelszámolási eljárások indultak, amelyek gyakran felszámolásba fordultak át.
Az év második felében csökkenni kezdett a felszámolások, a végelszámolások száma, emögött is jogszabályi változások húzódtak meg – írta az Opten közleményében.

A cégstatisztikai fordulatokban bővelkedő év utolsó negyedévére maradt a feketeleves: látványosan megugrott a törlések száma. Míg 2010 utolsó negyedévében 6438 cég szűnt meg, 2011 hasonló időszakában pedig csak 5895, addig a mögöttünk álló három hónapban 9418 társaságot töröltek a cégbíróságok.
Az Opten közleményében kiemelte, hogy éves szinten a cégalapítások száma (38 ezer) még mindig jóval magasabb, mint a megszűnéseké (28 ezer). Ez egy felpörgő gazdaság esetében még jó előjel is lehetne, de az itthoni helyzetben – amikor egy év alatt a működő vállalatok csaknem 5 százaléka megszűnik – inkább elővigyázatosságra int.
Az Opten szakemberei szerint a felszámolások száma 2013-ban előreláthatóan csökkenni fog, amire gyakorlatilag a rendszerváltás óta nem volt példa. Ennél is nagyobb fordulat várható a végelszámolásoknál, ezek száma ugyanis akár 40-50 százalékkal is csökkenhet a kényszertörlés bevezetése miatt. Ezek azonban csak látszólag kedvező folyamatok, a törlések száma ugyanis akár meg is duplázódhat 2012-höz képest – írta közleményében az Opten Kft.

(forrás: MTI)


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.