Orbán: nem akarunk a megélhetési bevándorlók célországa lenni

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Továbbra is új európai bevándorláspolitikát szorgalmaz Orbán Viktor, aki a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában úgy fogalmazott: nem akarunk a megélhetési bevándorlók célországa lenni. A miniszterelnök szólt a családi csődvédelemről és a foglalkoztatás bővüléséről is.

 

 

A munkaügyi adatokat kommentálva a kormányfő arról is beszélt, szerinte a rendszerváltás ősbűne elfogadni a munkanélküliséget mint természetes állapotot. Orbán Viktor kifejtette: tömegével érkeznek Magyarországra olyan emberek, akik nyilvánvalóan nem menekültek, nem üldözik őket otthon, a megélhetés reményében jönnek el, Magyarországon azonban – a kedvezőbb elbírálás érdekében – politikai üldözöttnek nyilvánítják magukat.

 

A miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli, 180 perc című műsorában a bevándorlókkal kapcsolatban megjegyezte, ezek az emberek nagyon gyakran tovább is állnak innen. A párizsi merényletek után azonban azok az országok, ahová Magyarországról mennek a megélhetési bevándorlók, szigorítani fogják a szabályaikat, így itt fognak rekedni, ám ezt nem akarom, és szerintem a magyarok többsége sem akarja – fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette:

 

mi nem akarunk a megélhetési bevándorlók célországa lenni.

 

A miniszterelnök új európai bevándorláspolitikát szorgalmazott, megismételve: szerinte nincs értelmes érv amellett, hogy miért kellene beengedni az országba más kultúrából, civilizációból érkező emberek tömegeit, akik kizárólag a megélhetéséért jönnek ide.

 

A foglalkoztatás bővülésével kapcsolatban a kormányfő azt mondta: a magyar emberek dolgozni akarnak, a magyar büszke nép, ha lehetősége van rá, nem akar kegyelemkenyéren élni, hanem a saját munkájából akar megélni. A mostani kormány partnere ebben az embereknek, így ez a természetes életösztön azonnal megjavítja a foglalkoztatottsági, munkanélküliségi mutatókat – tette hozzá.

 

A szegénység elleni küzdelem legfontosabb eszközének nevezte a munkahelyteremtést a kormányfő. Azzal kapcsolatban, hogy az Alkotmánybíróság csütörtöki döntése szerint nem alaptörvény-ellenesek az úgynevezett első devizahiteles törvénynek a bíróság által kifogásolt szakaszai, Orbán Viktor úgy fogalmazott: csütörtök este jó oka volt sok százezer magyar családnak, hogy pezsgőt bontson.

 

Megjegyezte, nem volt könnyű megtalálni a jó megoldást a devizahitelesek ügyében, öt évbe telt e helyzet megoldása, amit az előző kormányok felelőtlen politikája idézett elő. Arra a kérdésre, hogy a jegybanknál a forintosítással keletkező profittal mit lehet kezdeni, a miniszterelnök azt felelte: a nemzeti bank függetlensége kizárja, hogy bármely kormánytisztviselő érdemi vitát kezdeményezzen a nyilvánosság előtt a jegybanki nyereségről vagy veszteségről. Ezt a legutóbbi kormányülésen is világossá tette – közölte. Annyit azonban megjegyzett, ésszerűnek tartja azt a jegybanki politikát, amely szerint a központi bank tartalékokat képez a nyereséges években a veszteséges évekre, hogy ne a költségvetésből kelljen a majdani veszteséget finanszírozni.

 

A családi csődvédelem KDNP-s előterjesztéséről Orbán Viktor úgy tájékoztatott: a kereszténydemokraták most egyeztetnek az Igazságügyi Minisztériummal, hogy a kormány számára tárgyalható formába hozzák a javaslatot.