Orbán Viktort: tűzszünetnek kell következnie, beszélt Putyinnal

Gazdaság - szerző: HH

Tűzszünetet kell elérni, amit békekonferencia követ, és fel kell függeszteni az árak emelkedéséhez vezető adminisztratív feladatokat – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint – mint fogalmazott – Európa két legsikeresebb országa Magyarország és Lengyelország.

 

Az európai unión belül képzeljük el Magyarország jövőjét – szögezte le a miniszterelnök, hozzátéve, egy erősebb hadsereget épít az ország ezzel a NATO-t is erősítve.

 

Mint közölte, Ukrajnában sürgősen tűzszünetet kell elérni, különben a háború tovább haladhat Európa belseje felé. Ezt Putyinnak is javasolta. Mint fogalmazott a válasz pozitív volt, de vannak olyan feltételek, amiket az ukránoknak kell megtárgyalni az oroszokkal. A miniszterelnök egy békekonferencia szervezését is sürgeti.

 

Amíg a háború tart, minden adminisztratív előírást, ami az árak emelkedését jelenti fel kell függeszteni: ilyen a kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS), ilyen a villamosenergia árát a gáz árával összekapcsoló szabályozás, valamint fel kell függeszteni azt az előírást, ami miatt a kötelező biológiai, árnövelő adalékot az üzemanyaghoz kell keverni. Ezeket a javaslatokat a közelgő európai csúcson is megteszi.