Harkányban is megkóstolhatja az ország tortáját

Belföldi hírek - szerző: HH

Már kóstolható az idén tizenhetedik alkalommal megrendezett Ország Tortája verseny két győztese, a Spicces füge és a Kikelet.

 

A szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet. Magyarország cukormentes tortája a makói Papp cukrászda Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotása lett.

 

A 17. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája verseny idei kiírásában újdonság volt, hogy egy hungarikumlistáról kötelezően ki kellett választani legalább egy alapanyagot.

 

A Spicces füge respektus mundulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse-ból és diós-karamellás ropogósból épül fel, és kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé által biztosított ízeket akácmézes fehércsokis ganache és diós sablé korong koronázza meg. A torta nevében a spicces jelző a fügezselé bortartalmára utal, ám a kész tortában nem marad alkohol.

 

A 12. cukormentes verseny győztesét, a Kikelet tortát egy csepp fekete tea köré álmodták meg, áfonyával és levendulával alakítva ki az összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült, mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.

 

A torták minőségének védelme érdekében idén is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik ezeket.

 

A tortát Harkányban a Dráva Hotelben lehet megkóstolni szeletenként 1.500 forint +8 százalék szervízdíj áron.