Vendéglátás – szakállas trükköt lepleztek le a navosok

Baranya - szerző: HH

Reneszánszát éli egy adóelkerülési módszer, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal baranyai munkatársai szűrtek ki: a vendéglátósok munkaszerződés helyett megbízási szerződést kötnek a munkavállalókkal azért, hogy elkerüljék a szabályos foglalkoztatással járó kötelezettségeket.

 

Mint a hatóság leszögezi, ez a stratégia – dolgozónként – akár egymillió forintos bírságot is jelenthet.

 

A vizsgált adózók megbízási szerződéssel alkalmaztak szakácsokat, konyhai kisegítőket, és ezekben életszerűtlenül alacsony megbízási díjakat határoztak meg. Mivel az adott hónapra kifizetett megbízási díjak nem érték el a minimálbér 30 százalékát – 2023-ban a 69.600 forintot –, így nem jött létre biztosítási jogviszony, ezért nem kellett bejelenteniük a dolgozókat.

 

Egy vendéglős azzal is próbálkozott, hogy a konyhai dolgozókkal HACCP-ellenőri feladatokra kötött szerződést, mivel úgy gondolta, hogy ezzel igazolhatja jelenlétüket, és így nem kell a személyzetet bejelentenie. A problémát az okozta, hogy azon túl, hogy a dolgozók nem ismerték az élelmiszer-biztonsági kockázatelemző rendszert, azaz nem tudtak a szerződés szerinti munkakörük mibenlétéről, az adóellenőrzés idején éppen mosogattak és egyéb kisegítő munkákat végeztek a konyhában.

 

A NAV viszont nem a szerződés elnevezése, hanem a munkavégzés szerződés szerinti tényleges tartalma szerint dönti el, hogy a foglalkoztatás szabályos-e, például, ha megbízási szerződéssel úgy foglalkoztat a munkáltató valakit, hogy valójában leplezett munkaviszonyról van szó. Az ellenőrzött vendéglátók és kereskedők egyike sem tudta trükkjeivel megkerülni a jogszerű foglalkoztatás megállapítását.

 

A dolgozónkénti akár egymillió forintos mulasztási bírság mellett további büntetésként a szabálytalankodók felkerülnek A be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók és a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók nyilvános listájára is. Ezek az adózók a szabálytalan foglalkoztatás miatt adóvizsgálatra és az üzletük lezárására is számíthatnak.

 

Ezen a listán Harkányból egy Petőfi utcai cukrászda szerepel, melynél közel egy éve találtak szabálytalanságot.