Párizs szerint nem lehet „a la carte Európát” csinálni

Nagyvilág - szerző: GR

Nem lehet „a la carte Európát” csinálni – közölte szerdán a francia külügyminiszter annak kapcsán, hogy David Cameron brit kormányfő 2015 utánra népszavazás kiírását tervezi hazája uniós tagságának megtartásáról.

    Laurent Fabius a France Info francia hírrádióban elmondta: „Természetesen mi is támogatjuk, hogy a britek pozitív javaslatokat tegyenek Európának, de nem csinálhatunk egy a la carte Európát”. Hozzátette: „Tegyük fel, hogy Európa egy labdarúgó klub. Miután beléptünk a klubba, nem mondhatjuk, hogy most akkor rögbizzünk”.

David Cameron szerdai beszédében kijelentette, hogy a brit lakosság körében „minden eddiginél nagyobb a kiábrándultság” az EU-val szemben, ezért kormánya újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval, majd az egyezséget a következő, 2015-ben kezdődő parlamenti időszak első felében referendumra bocsátják, és a brit választók eldönthetik, hogy az új feltételek alapján az EU-tagjai akarnak-e maradni.

„Ez elsősorban Nagy-Britannia számára lehet veszélyes, mert az Európán kívüli Nagy Britannia… hát nehéz (elképzelni)” – hangsúlyozta Fabius.
„A napokban brit üzletemberekkel tárgyaltam és azt mondtam nekik: ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, mi leterítjük önök előtt a vörös szőnyeget” – fűzte hozzá ironikusan a francia diplomácia vezetője. Fabius a brit miniszterelnöknek a G20-ak 2012 júniusi mexikói csúcstalálkozón francia üzletemberek előtti kijelentésére utalt.  Cameron ugyanis azt hangoztatta: vörös szőnyegen várja az új francia adópolitika elől menekülőket.

Pierre Moscovici gazdasági miniszter a BFM hírtelevízióban elismerte, hogy „Nagy-Britannia a kezdetektől fogva kivételes partnere volt az Európai Uniónak, egy adott pillanatban visszatérítést kér, amely még mindig létezik, nem lett tagja a schengeni övezetnek, ugyanakkor nagyon hasznos (tag)”.

Moscovici szerint „az európai szellemhez” hozzátartozik, hogy „tiszteletben tartja a sokszínűséget”. „Európa a sokszínűség egysége” – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. „Én egy egységes Európáért küzdök, egy megkülönböztetett Európáért, ahol egyesek gyorsabban haladnak, mint a többiek” – mondta a francia gazdasági miniszter.

(Forrás: MTI)