Parkolás – az óradíj nem változik, visszatér a helyiek bérletének régi rendje

Helyi - szerző: HH

Módosulnak a parkolódíjak Harkányban. Az óránként fizetendő díj nem változik, de a napijegyek tekintetében 20 százalékos drágulás lép érvénybe november elsejétől.

 

Novembertől az egész napos parkolásért személyautók esetében fizetendő 1000, a teherautók és buszok számára meghatározott 2000 forintos napijegy 1200 és 2400 forintba fog kerülni. Ez utóbbi kategória parkolója is változatlan marad, továbbra is két, erre kijelölt helyen lehet megváltani. A személyautók parkolási rendje sem változik.

 

Módosulnak a bérletek árai, a harkányiak ingyenes bérlete helyett januártól visszatér az 5 ezer forintos kedvezményes bérlet, mellyel kapcsolatban a szomszédvárosi együttműködés is fennmarad. Az előzetes egyeztetések szerint ugyanis marad a kölcsönösség, mivel ezt az opciót Siklós is fent kívánja tartani, így a harkányiak és a siklósiak is kedvezményes bérletet vehetnek a szomszéd városban.

 

A parkolási iroda tájékoztatása szerint az ingyenesség a város számára bérletenként 1322 forint adóvonzatot jelentett, ezért a közel 1700 darab helyi bérlet több mint 2 millió forint kiadással párosult. Ezt az adókiadást korábban a helyi ellenzék is ellenérvként vetette fel nem csak a bérletek, hanem több, helyiek számára biztosított kedvezmény – például fürdőbérletek – kapcsán is.

 

Emelkedik a normál bélretek ára is. Míg korábban a bárki számára megváltható, rendszámra kiadott éves bérlet ára 15 ezer forint volt és 20 ezerre változik, a félévesért 10 ezer helyett 14 ezret kell majd fizetni. Rendszám nélküli, bármely autóra kiadható bérletért 20 helyett 25 ezer forintot kérnek majd, míg féléves változatáért 13 ezer helyett 18 ezer forintot kell fizetni novembertől. A szintén rendszám nélküli vendégbérletet 5 ezer forint helyett 7 ezer forintért lehet majd kiváltani.

 

Míg a normál bérletek továbbra is a vásárlás napjától számítva érvényesek egy évig, a kedvezményes árú parkolásra jogosító kártyákat tárgyévben, azaz a vásárlást követő év januárjának végéig fogadják el.

 

Változik a helyi, kedvezményes bérletek igénylések menete is. Január első napjától a kiadás feltételeként nem kell már bemutatni az adóigazolást, de a helyi címet tartalmazó forgalmi engedély és a lakcímkártya a korábbiak szerint kelleni fog.

 

A parkolási szabályok módosításával az iroda több mint 10 millió forint megtakarításra illetve többletbevételre számít, mellyel kapcsolatban emlékeztetnek: a bérek és költségek mellett az infláció is nőtt, melyek együttesét az elmúlt években a járványhelyzet miatt nem lehetett emeléssel követni, így a mostani módosítás időszerű.