Programnaptár: nem engednek a színvonalból

Helyi - szerző: HH

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan októberben kezdték összeállítani a 2020-as rendezvénynaptárt. A programok váza idén több mint hatvan eseményt sorakoztat fel, melyek rendjét a város képviselő-testülete is támogatta.

 

A testület utolsó ülésén elfogadott rendezvénynaptár plakátja hamarosan napvilágot lát. A tavaly debütált, folyamatosan frissülő online felületen már elérhetőek a főbb időpontok, melyek részletei az esemény előtti egy vagy két hónapban kerülnek rendszerint fel. A nagyobb rendezvények fellépői még nem lettek közzétéve, arra a velük kötődő szerződés aláírásáig kell várni – vélhetően néhány hetet.

 

Az idei esztendő programnaptára a város, a fürdő és a helyi civil egyesületek rendezvényeinek összessége, beleértve a nemzetiségi önkormányzatok és a tradicionális éves programokat is – összegezte Herendi Ferenc. A művelődési ház vezetője hozzátette: a 2020-as évből sem hiányozhatnak az olyan megszokott, visszatérő elemek, mint a zenés éjszakai fürdők, a belvárosi Hangfürdők vagy a szabadtéri mozik. Kiemelte: a rendezvények szervezésekor a meghívott fellépők egyeztetésén túl külön figyelmet fordítottak arra is, hogy azok időpontja ne ütközzön többek közt siklósi vagy villányi programokkal.

 

A programsorozatok közül a Hangfürdők kapcsán Herendi Ferenc megjegyezte: három nemzetiségi program mellett a helyi zenekarok éjszakája és báli est is lesz a sorban, míg a korábbi években népszerű retro fellépő est is megrendezésre kerül. A pontos program – mint ahogy a moziestek műsora is – a következő hetekben, hónapokban válik véglegessé. Folytatódik az utcazene kezdeményezés, még több heti alkalommal. A zenés éjszakai fürdések fellépőivel a korábbi évek bevált gyakorlata szerint a fiatalok lesznek megszólítva, akiket ellenőrzött, kulturált szórakozás lehetősége várja a hosszabb strandi nyitva tartás mellett.

 

A rendezvényhelyszínek sorában immáron a felújított Zsigmondy sétány is helyet kapott: ott lesznek megtartva a Hangfürdő állomásai és a városi rendezvények, de ott lobbannak a lángok a Gasztrokulturális családi nap bográcsai alatt is. Nagy valószínűséggel oda költözik a Lecsópárbaj helyszíne valamint nem kizárt, hogy az esti mozik sorozata is.

 

Az igazgató a fürdő rendezvényeire és a tavaly elnyert Év Fürdője díjra mutatva megjegyezte: idén nem indulhat a város a megmérettetésen, így az a cél, hogy a marketinglehetőséget kihasználva még több ember megismerhesse Harkányt. A július 17-19. között immáron huszonhetedik alkalommal megrendezésre kerülő Fürdőfesztivál színvonalából nem enged a vállalat, ahogy a hosszú hétvége rendezvényei is nagyot fognak szólni. Ez utóbbi három napos lesz, mert tapasztalataink azt mutatják, hogy az augusztusi vasárnap estéje kevésbé forgalmas mint a korábbi napok.

 

A város legnagyobb megmozdulása, a Szüreti Fesztivál augusztus utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre a korábbi években bevált Bajcsy-Zsilinszky utcai helyszínen. Több nagy fellépő is érkezik 2020-ban, akik bemutatásával is a szerződések aláírásáig várnak, de mint Herendi Ferenc kiemelte, soraikban egy nagy külföldi név is szerepel. A háromnapos rendezvény a harkányi lakosoknak ingyenes lesz, míg a vendégek számára egy mozijegy áránál kisebb hozzájárulással látogatható – fogalmazott a művelődési ház igazgatója a képviselő-testület döntésére mutatva. Kiemelte, folynak az egyeztetések arról is, hogy a belépő a fürdő szolgáltatásaiban levásárolható legyen, de az már biztos, hogy a vasárnapi rendezvényeket minden érdeklődő számára ingyenessé teszik.