Putyin: a nyugati demokrácia épül le

Nagyvilág - szerző: HH

Az Európai Parlament határozatot fogadott el, a harmadik országok – köztük Oroszország -, valamint a dzsihadista terrorszervezetek propagandája elleni harcról.

 

A demokráciáról alkotott elképzelés leépülésének megnyilvánulásaként értékelte Vlagyimir Putyin elnök szerdán az EP az orosz dezinformációs kampány és propaganda elleni fellépés szükségességéről hozott határozatát.

 

Ha ilyen határozatot fogadtak el, az arról tanúskodik, hogy a szó politikai értelmében a nyugati társadalom demokráciáról alkotott elképzelésének leépülésére vagyunk tanúk – jelentette ki Moszkvában újságírók előtt az orosz vezető.

 

Putyin hangoztatta, hogy Oroszországot mindig megpróbálják kioktatni demokráciából, s hogy a tanítómesterek mindig azt hangoztatják, az ellenféllel való leggonoszabb bánásmód a betiltás, mert az nem egyeztethető össze a demokrácia elveivel, a legjobb módszer pedig a nyílt vita.

 

Az EP határozatának dokumentumai szerint az orosz kormány agresszívan használja különböző eszközök és csatornák széles skáláját a demokratikus értékek megkérdőjelezésére, Európa megosztására, belső támogatás szerzésére, és olyan kép kialakítására, amely szerint az EU keleti szomszédságában hanyatló államok találhatók.

 

Az állásfoglalás az orosz propaganda eszközei között megemlíti az orosz RT televíziót, a Szputnyik hírügynökséget, valamint a Russzkij Mir – orosz világ – alapítványt és a Roszszotrudnyicsesztvo szövetségi ügynökséget is.