Rendben befejeződtek a matematika írásbelik

Belföldi hírek - szerző: GR

Rendben befejeződtek a matematika írásbeli érettségik országszerte kedden, semmilyen fennakadásról nem érkezett jelzés – közölte Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnöke az MTI kérdésére.  

 

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint középszinten 1278 helyszínen 80 144, emelt szinten 82 helyszínen 3897 diák tett érettségi vizsgát. Középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten pedig angol, francia és német nyelven is volt vizsgázó a keddi napon.  

 

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tartott. A vizsgázók először az I. feladatlapot oldották meg, 45 perc alatt, majd a II. feladatlapra 135 perc állt rendelkezésre. Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmazott, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlott, az első három feladatot tartalmazott, amelyek egy vagy több kérdésből álltak. A második rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból állt, amelyből a vizsgázónak kettőt kellett megoldania.

 

A matematika emelt szintű írásbelije 240 perces volt és szintén kétrészes, de a vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatta meg az egyes feladatok között. Az I. részfeladatsor négy feladatból állt, a II. pedig öt, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmazott, ebből négyet kellett megoldani.

 

A matematikatanárok szerint teljesíthető volt idei feladatsor

 

Teljesíthető, nem túl nehéz, ugyanakkor odafigyelést is igénylő feladatokat tartalmazott az idei matematika érettségi tételsor – összegeztek matematikatanárok kedden a vizsgák után az MTI-nek.

 

Görbe László, a budapesti Szent Margit Gimnázium igazgatója azt mondta, hogy a tételsor nehézsége nagyjából megegyezett az előző évivel. A feladatsor nem volt túl nehéz, de nagyon sok mindenre kellett odafigyelniük a diákoknak – mondta.

 

Az igazgató, aki egyúttal matematika szakos tanár is, kiemelte: az első rész 12 viszonylag könnyebb feladatot tartalmazott, amelyet logikával, gondolkodással meg lehetett oldani. A hibátlan kitöltéshez ugyanakkor sok apróságra kellett odafigyelni – jegyezte meg.

 

A második feladatrész már szélesebb ismereteket, több tudást igényelt – mutatott rá.

 

„Munkás tételek” – így jellemezte a matematika érettségi feladatsort Veres Pál, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatója az MTI érdeklődésére. Mint mondta, a feladatsor jószerivel felölelte a teljes tananyagot, kombinatorika, trigonometriai feladatok, valószínűség-számítás, statisztika egyaránt volt a tételek között, volt, amit viszonylag könnyen meg lehetett csinálni, voltak azonban nehezebb feladatok is. Összegezve, teljesíthető volt, ugyanakkor oda kellett figyelni az érettségizőknek, mert pontokat azért könnyen lehetett hullatni – tette hozzá.

 

A miskolci középiskola egyike azon tizenkét magyarországi gimnáziumnak, ahol speciális szinten is oktatják a matematikát, a diákok a hazai és nemzetközi versenyeken rendszeresen a legjobbak között végeznek. Az elmúlt években négyes fölött volt a matematikai érettségik átlaga.

 

A vizsgák szerdán a történelem írásbelikkel folytatódnak.