Rendkívüli hír: szükségállapotot rendelt el a kormány

Belföldi hírek - szerző: HH/SH

Rendkívüli jogrendet rendelt el a kormány az Operatív Törzs és a Belügyminisztérium javaslatára a koronavírus miatt – közölte 14 órakor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter*.

 

A rendszerváltást követő három évtizedben példátlan intézkedés értelmében beutazási tilalom van Olaszország, Kína, Dél-kora és Irán területéről. Magyarok hazatérhetnek, de kéthetes lakóhelyi karantén kötelező lesz. Az intézkedések legkésőbb ma éjféltől lépnek hatályba.

 

Határellenőrzést vezetnek be a schengeni határokon, a légi, vonat- és buszközlekedést leállítják.

 

Intézménylátogatási tilalmakat rendelnek el az egyetemeken, csak távoktatás formájában van lehetőség oktatásra.

 

Az iskolák bezárását nem tartják indokoltnak, mivel az a teljes tanév megismétlését jelentené. Megtiltják a külföldi osztálykirándulásokat és a Határtalanul! programot felfüggesztik.

 

Megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri események megrendezését. Az egyházak kérdése nem jutott eszükbe.

 

A lejáró okiratokat a vészhelyzet idején nem szükséges megújítani.

 

A döntések visszavonásig érvényesek. Nem tudják meddig tart a járvány, de hónapokról beszélhetünk.

 

A korlátozások a szállítmányozást nem érintik.

 

* Gulyás által felolvasott rendkívüli jogrenddel szemben az Alaptörvény valójában különleges jogrendet és rendkívüli állapotot ismer. Magyarországon jelenleg vészhelyzet van kihirdetve az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása.