Rendőrségi forrás: ezért fognak büntetni

Helyi - szerző: KT

Az tanítási időszak során a reggeli, iskolák körüli fokozott rendőri jelenlét idén sem lett elhanyagolva. A rend őrei minden reggel megtalálhatóak az oktatási, nevelési intézmények közelében, ahol a gyalogosok és a kerékpárosok forgalmát segítik. A Harkányi Rendőrőrs területén az évek alatt rutinná vált megelőzési program jóvoltából minimálisra csökkentek a gyalogos és kerékpáros balesetek.

 

[pullquote]Tudta? Csak a mostani szabályból került ki az a hatvanas években bevezetett paragrafus, ami szerint a kerékpár első vagy hátsó tengelycsavarja alá névtáblát kell erősíteni. (a szerk)[/pullquote]

Idén tovább fokozzák a közlekedők biztonságát, így kiemelt figyelmet fordítanak a rend őrei a kerékpárosok és gyalogosok közlekedésére. Ez azoknak a szabályoknak a fokozott ellenőrzésével és betartatásával jár, amik elmaradása esetén súlyos büntetések járnak. A kerékpárosok és a gyalogosok sokszor nem tudják, hogy a szabályozott közlekedés épp olyan fontos résztvevői, mint az autósok, akik számára egyértelmű, hogy a KRESZ megszabja kötelezettségeiket, lehetőségeiket. Pedig a járókelők és kerékpárosok számára is vannak szabályok, sőt, éppúgy kötelező néhány felszerelés, mint egy autó esetében. Ezek ismerete mindenki számára ajánlott, hiszen a száguldó gépjárművek bíznak abban, hogy a gyalogos csak ott megy át az úton ahol szabad, és sok sofőr fejében meg sem fordul, hogy az úton lehet olyan bicikli, amit nem lát, mert nincs kivilágítva. A balesetek rendszerint akkor történnek, amikor valaki megsérti ezt a szabályrendszert, ezt a bizalmi elvet.

 

Rendőrségi forrásból megtudtuk, térségünkben fokozottan kell a rend őreinek ellenőrizni a gyalogosokra és kerékpárosokra vonatkozó jogszabály betartását, hiba esetén pedig súlyos bírságot szabnak ki. A gyalogosokra és kerékpárosokra vonatkozó jogszabály a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM, ami folyamatosan változik, követi a kor szellemét. Összeállításunk tartalmazza valamennyi buktatót, így könnyen elkerülhetik a húszezres csekket.