Rezsiemelés – mindenki a szabályokra vár

Gazdaság - szerző: HH

Miután Rezsiszilárd felvázolta, milyen mértékben mentette meg az állam a fogyasztót, gyerekjáték volt kiszámolni, mennyit kell fizetnie annak, aki az átlagnak elnevezett normánál kétszer vagy háromszor fizet többet. A valódi átlagfogyasztó többszázezres várható számlája megrettentette a lakosságot. Németh szavainak szerencsére semmi valóságalapja, a számok nem többek marketincélú megtévesztésnél.

 

A valóságtól a közösségi oldalakon terjedő táblázat fénysebességgel repítette távolabb az állampolgárokat. Mindezzel szemben a valóság az, hogy a leosztás után ténylegesen fizetendő 36 forintos kilowattonkénti ár két részből tevődik össze: az átlagosan 5-7 forintos áramdíj mellett a megközelítően 15-20 forint nagyságrendű hálózati díj megannyi tételéből áll. A kormány elmúlt évtized legelhibázottabb megnyilvánulása szerint csak az áram díja fog változni a meghúzott határ felett fogyasztó háztartásoknál.

 

Gáznál más a helyzet, ott a tényleges fogasztást kell kifizetni. Az óra köbméterben mér, a szolgáltató energiában számol, miközben a gáz összetétele és minősége a fogyasztó számára teljesen ellenőrizhetetlen. Piaci ár ez esetben sem létezik.

 

A szolgáltatók összességében egy hete nem tudják megmondani, mennyit kell majd fizetni az áramért és a gázért, rengeteg a nyitott kérdés is. Biztosat néhány hangzatos, ám semmitmondó jelszavon kívül nem tudni, jelenleg mindenki a részletszabályokra vár, melyekben viszont számos egyéb dolgot is tisztázni kell, mint a nappali vagy éjszakai áram, illetve a H-tarifa részleteit is. Ez a rendelkezés egyelőre nem jelent meg, így nem tudni semmi biztosat a nem sokkal több mint egy hét múlva életben lévő rendelkezésről.

 

A szabályok megjelenéséig nem tudni semmit, de tízszeres számlákról szó sincs: óvatos, előzetes számítások szerint a rezsi a duplájára emelkedik majd a valóban átlagos fogyasztók számára.