Riasztás Olaszországban: hó, eső és viharos szél

Nagyvilág - szerző: KT

Fotó: BBC

Az idén szokatlanul hosszú ideig, október végéig tartó nyár után ezen a hétvégén érkezett meg az ősz Olaszországba. Szombat és hétfő között 15 Celsius fokot esik vissza a hőmérséklet az egész olasz félszigeten – jelentette az olasz meteorológiai szolgálat.

Az Alpokban és az Appenninekben leesik az első hó, amelyet 400 méteres magasság felett várnak. A rossz idő miatt a polgári védelem közepes riasztást léptetett életbe az észak-nyugati Liguria tartományban, ahol a heves esőzésekben már víz alatt vannak a Genova környéki városok. Sestri Levante főterén majdnem térdmagasságig áll a víz, La Speziában szombaton zárva tartották az iskolákat. Ellenőrzés alatt tartják a liguriai hegyi patakokat is, amelyek tavaly október-novemberben folyóvá dagadva árasztották el a településeket.

Velencét a tenger öntötte el, és hétfőig a szigetek területének 37 százaléka kerül víz alá. A Szent Márk téren maximum negyven centiméteres vízszintre készültek fel. Délebbre, Olaszország nyugati partján a heves széllökések és a tenger erős hullámzása miatt rendeltek el készenléti helyzetet.

(MTI)