Rovás helységnévtábla-avatás

Helyi - szerző: HH

A Székely-Magyar rovásírás egy olyan tiszta szimbólumrendszer, mely képes arra, hogy összefogja a magyarságot, egy olyan közös többszörös, amely ugyanolyan sajátja a délvidéki magyarságnak, a székelységnek és csángóságnak, valamint a csonkaországi magyaroknak.

 

Amikor a harkányi táblára nézünk, látni kell benne a magyar lélektől a magyar lélekig terjedő önzetlen szeretetet, látni kell benne a magyar ellenállást, a magyar feltámadást. A jobbik nem pártügyet akar csinálni a rovásírás táblákból. A Magyar parlamenti pártoknak kötelességük színt vallani, hogy felvállalják-e a rovásírást és ezen keresztül a nemzeti ősi Magyar jelképeiket, vagy sem. Habár ez nem csak a Jobbik feladata lenne, egyedül ő teszi – mondta Szegedi Csanád, a Jobbik Európai Parlamenti képviselője.

 

Rumi Tamás rováskutató és a Rovás Alapítvány alapító tagja rámutatott: az Unió területén négy ma is használt írásrendszer van, melyek közé fontos, hogy az ősi rovásírást is felsoroljuk.

 

Az avatást követő, terehegyi faluházban tartott rendezvényen beszédet tartott Hegedűs Lóránt, református püspök valamint felesége, Kovács Enikő országgyűlési képviselő is. A faluház udvarában az érdeklődők többek közt a batikolás, az íjászat és a pónilovaglás rejtelmeibe nyerhettek betekintést.