Sármellék jól célzott, nem csak elindult valami

Belföldi hírek - szerző: KT

MTI fotó: Varga György

180 orosz utasával a fedélzetén megérkezett az idei első utasszállító repülő Sármellékre. A Balaton parti reptér ezentúl hetente fogadja a keletről érkezővendégeket.  

 

Az első gép fogadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Papp Gábor polgármester (Fidesz-KDNP), a repülőteret üzemeltető Hévíz városának polgármestere elmondta: az utóbbi két év törekvéseinek eredménye, hogy már nemcsak charterek, de menetrend szerinti gépek is érkeznek a Balaton melléki reptérre. Amikor két évvel ezelőtt átvette a város az üzemeltetést, az orosz piaci növekedést is megcélozták, amelyhez a térségben működő utazási irodák is partnerek voltak.

 

A polgármester kitért arra is, hogy amióta Hévíz átvette a reptér üzemeltetését, az utasok száma évente 30-40 százalékos mértékben bővült. 2012-ben 18 ezren, tavaly pedig már közel 29 ezren vették igénybe a sármelléki repülőteret, idén pedig minimálisan 35 ezer utassal számolnak.

 

Papp Gábor elmondta még: levélben kértek és kaptak tájékoztatást a Külügyminisztériumtól és a Magyar Turizmus Zrt.-től, vajon az orosz-ukrán válság befolyásolhatja-e az orosz turisták érkezését, de azt a választ kapták, hogy „nem lesz gond az oroszok beutazásával”.

 

Mint ismeretes, a pogányi reptér nagyobb repülő fogadására a kifutópálya hossza miatt nem alkalmas, bővítése nem csak egyszerű toldás lenne: a hiányzó terület tulajdonjogi kérdésétől kezdve a burkolat teljes váltásán keresztül a fogadó apparátusig több mindent újra kell gondolni. A pogányi helyzetről korábban Szíjjártó Péterrel, a miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárával valamint a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztossal korábban beszélgettünk.

 

Az orosz beutazókkal kapcsolatban Hegyi Ákos (Pécsi Fidesz-KDNP), mint a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház pályázati referense korábban elmondta: úgy tudja, nem jelent problémát számukra távolabbi reptéren leszállni, hiszen egy moszkvai reptérre való kijutás időben is többszöröse egy Budapestről való lejutásnak. Az összefüggés nem tisztázott, az orosz nyelvtudásra jelenleg sincs szükség.