Stílusos húsvéti gasztronómia? Igen!

Életmód - szerző: GR

Húsvét alkalmából mi is lehetne ideálisabb program, mint a HúSVÉT. Mint arról már kedvcsinálóként írtunk, a „Stílusos Vidéki Éttermiség” rendezvény ismét környékünkre: Palkonyára és Villányba látogatott. Amolyan első idei gasztrotúraként is tekinthetünk rá, melyre valóban a szó szerinti stílusos éttermiség szavakkal lehetne jellemezni.  

 

Sajnos a szombati palkonyai bemelegítőre nem volt lehetőségünk eljutni (ígérem legközelebb pótoljuk), de vasárnap felkerekedtünk és meglátogattuk és próbáltuk végigenni a Mandula Étterem udvarán fellelhető kínálatot.

 

Élménybeszámoló:

 

Nagy szerencsénkre sikerült elég gyorsan parkolóhelyet találni nem is olyan messze, bár meg kell jegyezni, hogy ez amolyan kisebb csoda ilyenkor, hiszen ünnepekkor megtelnek élettel a kispincék is, hát még a nagyobbak. A bejáratnál – az előzetes internetes regisztrációt követően- lehetőségünk volt megváltani a teljes kuponcsomagot, mely 6000 forintért 6 ételt és 3 pohár bort tartalmazott. Természetesen nem volt kötelező a teljes csomagot megvenni, összeg szerint is volt lehetőség kupont váltani, vagy akár később ki is egészíthettük teljes csomagot. Elsőre azt hihetné az ember, hogy 6 kóstoló-falatot bárki meg tud enni, de már az első fogás kiválasztása után rá kellett ébrednünk, hogy egy embernek egész délutános program a teljes menüsor, melyre a kedvünk szerint választható borok teszik fel a pontot.

 

Az étkek:

 

A négy választható előétel közül a Manga Utazó Gasztroműhely „Vargányás mangalica sonka tekercs, tormás zeller habbal” – nevű kreálmányát kóstoltuk. Előttünk szeletelték frissen az első ránézésre is gusztusos mangalica sonkát, amihez ténylegesen nagyon passzolt a tormás zellerhab. A cikk a kép alatt folytatódik.

 

 

 

 

Komoly sakkozás következett a kuponokkal ezután, hiszen mindegyik bónon szerepelt az egyik étterem neve a 8 közül (Baricska Csárda, Chianti Étterem, Walter Vendéglő, Viator Étterem, Mandula Étterem, Hernyák Birtok és étterem, PalKonyha, Erhardt Étterem), ezzel is arra ösztönözve a látogatót, hogy körbejárjon-körbenézzen és így találja meg a neki leginkább tetsző menüsort. Levesekből kettő lett igazán szimpatikus: a Walter Vendéglő „Csicseriborsó leves korianderrel és bárány hússal” valamint a Chianti Étterem „Medvehagyma krémleves zsendicével, sonkachips-szel” nevűekre esett a választás.

 

A medvehagyma krémlevestől azt kaptuk amire számítottunk: a tökéletesen krémesített idényzöldség találkozott a ropogós sonkával; igen- a sonka motívum az ünnep jegyében jónéhányszor visszaköszönt, de jó volt ez így. A bárányhúsos csicseriborsó levesről pedig „csak” annyit, hogy az omlós bárány tökéletesen illett a korianderes borsóhoz- jól eltalált fogás volt ez is. A cikk a kép alatt folytatódik.

 

 

 

Következzenek a főételek. Ha már a Mandula udvarán vagyunk, akkor már-már kötelező elem lehet egy itteni étek, és akkor már maradtunk a bárány- vonalon: „Bárány csevap grillen házi lepénnyel”. Az étel egyik különlegessége a savanyított lilahagyma volt, amit ezek után biztosan otthon is kivitelezni fogok, mert húsokhoz tökéletes az biztos. A cikk a kép alatt folytatódik.

 

 

 

Majd még egy főétel következett a „báránycsoportból”, csak hogy teljes legyen a kép: „Báránycsülök olivás csicseriborsó pürével” a soproni  Erhardt vendéglő prezentálásában. A hús tökéletességén túl ami igazán megfogott az a csicseriborsó püré. A cikk a kép alatt folytatódik.

 

 

 

A végére nem lehetett kihagyni az édességet, amiből csokira vágytunk: így a pannonhalmi Viator Étterem „Pisztáciás fehércsokoládé mousse rebarbarás eperrel” – nevű édességkölteménye zárta a sort. A rebarbara eperrel való keverése amolyan német találmány volt, de szerencsére ideért hozzánk is. A pisztáciához pedig nagy általánosságban a sós ízeket társítanánk, de tökéletesen megállta a helyét ebben a desszertben is. Ez a fogás is csillagos ötös. A cikk a kép alatt folytatódik.

 

 

 

A borok és más egyéb:

 

Az ételek mellé két vörösbort (Gere: Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc) valamint egy fehérbort kóstoltunk ( Pannonhalmi Apátsági pincészet: Tramini). A borok között a már megszokott testes, ámde üde vörösborok mellett különösen érdekes volt az apátsági pincészet traminije, kissé újraértelmezve a traminiről alkotott sztereotípiáinkat. A helyi tramini általában két stílusjeggyel rendelkezik: savas és édes. Ezzel szemben ez teljesen más élményt és ízvilágot nyújtott, ugyanis már illatában is gyümölcsös ugyanakkor ízében pedig száraz és fűszeres. Bátran ajánlom mindenkinek!

 

Mivel valakinek vezetni is kellett sajnos, ezért felmerült, hogy milyen alkoholmentes alternatívát tudnak nyújtani a szokásos ásványvíz-kóla helyett?  A megoldás a verjus-limonádé lett, ami annyira megtetszett, hogy végül hazára is vásároltam egy palacknyit belőle. Jéggel, citrom és narancskarikával kiváló hűsítő lesz nyáron, feltéve ha kitart addig. („legrosszabb esetben” kénytelen leszek egy újabb palackot vételezni)

 

Zárszó

 

Nagyon régóta vártam, hogy -miután múlt évben kihagytam a hozzánk legközelebb eső villányi helyszínt- idén részese lehessek ennek a kulináris kalandnak. Nagyon megörültem, mikor kiderült, hogy húsvétkor lesz lehetőségem pótolni. Aztán vártam-vártam, és végül elérkezett a nap. Jelentem: Teljesen meg vagyok elégedve. Tökéletes ételek, tökéletes italok, tökéletes szervezés. Jó lenne egy ilyen Harkányban is!