Súlyfürdő segíthet a súlyos gerincproblémákon – Harkányban

Helyi - szerző: KT

Mintegy két évtizeden át aláázva, megroggyanva állt a harkányi gyógyfürdőkórház százötven éves épületének déli része – az a szárny, ahol a súlyfürdőrészleg üzemelt. „A működtetők talán megfeledkeztek a harkányi gyógyvíz azon kevésbé áldásos tulajdonságáról, hogy az gyakorlatilag mindent feleszik” – számolt be Kerécz Tamás, a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház főigazgatója a nemrég lezárult, nagy volumenű felújítást megelőző állapotokról. Az intézmény a magyar egészségügy üdítő kivétele: működőképességét tekintve Magyarországon az első három legjobban menedzselt kórház közé tartozik.

[pullquote]Mi is az a súlyfürdő?

A különleges kezelés atyja Moll Károly hévízi orvos, aki 1953-ban alkotta meg az első víz alatti súlyfürdőt, a magyar reumatológia legjelentősebb találmányát. Az eljárás lényege, hogy a betegek nyak- vagy hónalj-alátámasztással felfüggesztve „lógnak” a vízben – a harkányi kórház esetében gyógyvízben – a derekukra vagy a bokájukra erősített súlyokkal, ezzel széthúzva egymástól a csigolyákat. Az eljárás célja egyes izomgörcsök oldása, idült gyulladásos folyamatok csökkentése, a csigolyaízületek merevségének mérséklése.[/pullquote]Az egyedülálló harkányi súlyfürdő nagy népszerűségnek örvend a térségben – immár megújult körülmények között.

– A harkányi kórházban évtizedeken keresztül a rémálom kategóriába tartozott a súlyfürdő ügye, merthogy amiatt ázott végig a 150 éves épület egész déli része: úgy húsz éven át megroggyanva állt – mondta a kórház legújabb beruházása kapcsán Kerécz Tamás főigazgató. – Ezt a súlyfürdőt – amely, ne feledjük el, tipikusan magyar találmány – építettük mi most újjá egészen másutt, a kórházunk egyik új szárnyában. Elsősorban a hiánypótlás okán, hiszen a térségben sehol nem gyakorolják ezt az eljárást. Jócskán el is felejtődött úgy a metódus, mint a hozzá kapcsolódó ismeretanyag: olyannyira, hogy sajnos még a mi orvosainknak is újra kellett azt tanulniuk.

A főigazgató reményei szerint elsősorban olyan gerincproblémás, gerincsérves betegek keresik majd fel a harkányi gyógyfürdőkórház súlyfürdő-részlegét, akiknek műtétmegelőző kezelésre van szükségük.

– Járóbetegeket is nagy számban tudunk fogadni, akár olyan módon is, hogy intézményünk igény esetén szállást, étkezést biztosít – nagyon kedvező áron. Beutaló szükséges, de a beteg az ellátást természetesen az egészségbiztosító által finanszírozottan kapja meg. A programunk egyik előnye többek között az is, hogy több szállásadóval is együttműködünk, így aki nem szeretne, annak nem kell a kórházban aludnia. Bejárhat hozzánk a kezelésekre bármelyik közeli szállodából, vagy akár fizetővendég-szállásról – ki-ki a maga pénztárcája szerint válogathat a kínálatból. Az ellátás színvonala viszont azonos minden esetben: kórházunkban ökölszabály, hogy bárki bármilyen kiegészítő szolgáltatást vásárol is, az egészségügyi ellátás minősége egyforma lesz. És ezt azért merem nyugodt lélekkel kijelenteni, mert eddig még nem volt erre panasz.

(Siklós Híradó, 2013. 02. 21.)