Szerda este jeles nap alkalmával borul pirosba a pécsi Tv-torony

Baranya - szerző: HH/OKF

A Pécsi Tv-torony az évek során már több jeles alkalommal ünnepi színekben pompázott, szerdán viszont a tűzoltók és kéményseprők előtt tisztelegve, a város szimbólumának számító hatalmas épület piros fényfestést fog kapni.

 

Május 4-e a tűzoltók számára régóta hivatalos ünnepnap, hiszen elődeik és a tüzes mesterségek képviselői hosszú ideje védőszentjükként tisztelték Szent Flóriánt, a tűz katonáját. Flórián életével, tetteivel példaképpé, jelképpé vált, szentté avatták emberségéért, másokért való tenni akarásáért, hősies bátorságáért.

 

A tűzoltók az ő szellemében, az ő eszméjét követve teszik nap, mint nap, amit az emberség, a tisztesség, a becsület ma is megkövetel. Elsőként szállnak szembe tűzzel, vízzel, a természeti erőkkel, kockáztatva az életüket. Ezen a napon emlékezünk meg azokra a bajtársainkra is, akik életüket adták feladatuk teljesítése során.

 

Szent Flórián napján elsősorban azok jutnak eszünkbe, akik a lángok kevésbé barátságos arcát ismerik. Azonban a tüzes mesterséget űző kéményseprők is ekkor ünnepelnek, róluk sem szabad megfeledkeznünk, hiszen a kéményseprők munkájukkal jelentős megelőző tűzvédelmi tevékenységet végeznek.