Szerdán indul a biztosítási csörte

Gazdaság - szerző: HH

Szerdán kezdődik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány. Az autósok január elsejéig köthetnek új, a meglévőnél kedvezőbb biztosítást, szakértők szerint mintegy százezren fognak élni ezzel a lehetőséggel.

 

Az idei kampány mintegy egymillió személyautót érint. Idén a biztosítók már nem kínálhatnak a meglévő ügyfelekénél kedvezőbb díjakat az új partnereknek, így megszűnik az a korábban elterjedt gyakorlat, hogy az autósok felmondják, majd ugyanannál a biztosítónál újrakötik a kgfb-szerződésüket. 2015-ben még az új szerződések több mint harmada ilyen visszakötésből származott.

 

Az év végi kgfb-szerződések átlagdíja akár 15-20 százalékkal is meghaladhatja a tavaly ugyanekkori szintet. Ez idén átlagosan 16-17 ezer forintot jelenthet majd, ami jóval elmarad az idén év közben tapasztalt 30-35 ezer forint közötti átlagdíjtól. Ennek a különbségnek elsősorban az az oka, hogy az év végi kampány olyan idősebb, 2010 előtt vásárolt autók biztosítását érinti, amelyek közel fele a legkedvezőbb, B10 bónuszfokozattal rendelkezik.

 

Az autósok 2010. január 1-jéig egységesen január elsejei évfordulóval köthettek kötelező biztosítást. Az azóta megvásárolt gépjárművek szerződéseinél már nem a naptári kezdőnap, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak, ekkor van lehetőség biztosítót váltani. Azóta évről évre csökken az év végén forduló kötelező biztosítások aránya, amely idén már nem éri el az egyharmadot sem.