Szonda csapódott a földbe Bisse mellett

Technológia - szerző: KT

Csütörtök hajnalban egy Zágrábból indított szonda zuhant a Túrony és Bisse közötti szántóföldre. Riadalomra semmi ok, az eset csupán régiónkban számít ritka jelenségnek.

 

 

Szerkesztőségünkben üzemelő számos monitoring rendszer egyike hajnalban olyan értesítést küldött, melyet még soha sem láttunk: a Tenkes-hegy vonalában még 4000 méteren volt, de Túrony felett 900 méterrel nyoma veszett egy zuhanó meteorológiai ballonszondának.

 

Meteorológiai szondát héliummal vagy hidrogénnel töltött óriási ballonokkal naponta két alkalommal, 00 és 12 óra GMT-kor – greenwechi idő szerint – a világ számos obszervatóriumából bocsátanak fel. A másodpercenként légköri adatokat küldő műszerek nagy segítséget jelentenek a légkör kutatásában és az időjárás előrejelzésében, ám néhányszor tíz kilométer magasság elérése után az alacsony nyomású légkör miatt a ballon már annyira kitágul, hogy szétrobban. Ekkor a szerkezet zuhanni kezd, és a rá erősített ejtőernyő segítségével földet ér.

 

Ilyen állomás hozzánk legközelebb Szegeden és Zágrábban van, ám az meglehetősen ritka, hogy ekkora távot tegyen meg valamelyik is irányunkba. Maga a szonda nem veszélyes, alig 80 gramm, a rajta lévő matrica tanúsága szerint elektronikai hulladék, nem kell visszaszolgáltatni.

 

Egy autóba telepített helymeghatározó rendszer és egy hordozható iránymérő segítségével nagyjából fél óra alatt bukkantunk a nyomára, Bisse mellett a szántóföldön. Az ernyőjét elhagyta, és a ballon foszlányaiba gabalyodva adott vészjelet, ugyanis a zuhanás észlelésekor abba az üzemmódba kapcsolt, amikor adatot már nem küld, csak a helyzetét sugározza.

 

A kis műszer előéletéről annyit lehet tudni, hogy helyi idő szerint 1 órakor bocsátották fel, átlagosan 5,38 m/s sebességgel emelkedett, 13,45-tel zuhant. A hordozó szondája 32204 méter magasan robbant szét, átlagsebessége az út során 83,98, legnagyobb sebessége pedig 237 km/h volt, amit 31336 méteres magasságban ért el. A levegőben 2809 alkalommal közölt pozíció és sebességadat mellett hőmérséklet és páratartalom értéket.

 

 

 

 

Küllemre a jó tenyérnyi készülék nem sokat közöl: az érintkezők csápja mellett egy huzalantenna látható rajta, valamint egy kapcsoló a visszajelző ledekkel. A szonda sorozatszáma már többet elárul el, így a felbocsátás éve, hete és napja mellett kapcsolódó adatbázisokból azt is ki lehet deríteni, hogy honnan engedték útjára.

 

A belseje sem rejt sok titkot hozzáértő szemek előtt: egy GPS modult, fűtést vezérlő áramkört, központi vezérlőegységet és egy rádióadót rejt a hungarocell ház. A kis készülék teljesen ártalmatlan, a benne lévő legveszélyesebb alkatrész a két ceruzaelem.