Tanulna? Még egy hétig jelentkezhet

Belföldi hírek - szerző: HH/SH

Még egy szűk hétig – február 15-ig – lehet jelentkezni a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire. A jelentkezők három helyet díjmentesen jelölhetnek meg, összesen hat helyre adhatják be kérelmeiket.

 

A jelentkezéseket legkésőbb február 15-én éjfélig kell benyújtani, kizárólag elektronikus úton, az e-felvételi rendszerében. Ezt követően – legkésőbb február 23-ig hitelesíteni kell azokat, melynek legegyszerűbb módja az Ügyfélkapu igénybevétele, de akinek erre nincs módja, papír alapon is megteheti.

 

A három ingyenes helyen felül további három intézménybe lehet felvételizni, egyenként 2-2 ezer forint kiegészítő díj megfizetése mellett.

 

A pontszámítás 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségin elérhető 400 pont mellé legfeljebb 100 többletpont gyűjthető. A jogszabályi minimum ponthatár idén változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, a felsőoktatási szakképzéseknél 240, a mesterképzések esetében pedig 50 pont.

 

A jelentkezőknek több szakon is változásra kell számítaniuk az állami ösztöndíjas képzések előre meghatározott ponthatárainál. Csökkent a közgazdaságtan, a gazdálkodási menedzsment, üzleti szakoktató küszöbszáma, míg az agrármérnöki, anglisztikai, pszichológiai, szabad bölcsészeti és történelmi szakok ponthatára nőtt. Szintén több pontot kell bemutatni a történelem-régészet, rekreáció szervezés és egészségfejlesztés, sportszervező, politológia, szociológia és a társadalmi tanulmányok szakokra jelentkezőknek.

 

A ponthatárokat várhatóan 2016. július 26-án hirdetik ki.