Táplálék és pollen keresztallergiák

Életmód - szerző: GR

Nyakunkon a nyár, az időjárás egyre melegebb, a fák, a bokrok virágba borultak. Az aktuális időjárás-jelentés pedig jelzi: a levegőben magas a pázsitfű-, a csalán- és az útifűfélék pollenkoncentrációja. Ez az információ különös jelentőséggel bír a pollenallergiások számára, hiszen segíti őket a betegségükkel járó kellemetlen tünetekre és kezelésükre való felkészülésben. Hogyan hat a pollenallergia a táplálkozásra? A Nosalty.hu összegyűjtötte, mi az, amit a pázsitfűfélék virágzása idején a keresztallergiáról tudni érdemes.  

 

Milyen összefüggés áll a pollenallergia és a táplálkozás között?  

 

Pollenallergia esetében a szervezet kóros immunreakcióval válaszol a belélegzett virágporban található fehérjék megjelenésére, ez okozza az allergia tüneteit. Előfordul, hogy a táplálék hasonló felépítésű fehérjéit az immunrendszer szintén rosszul ismeri fel és keresztreakció indul el, amely érzékenységhez vezet, azaz pollen-táplálék allergia szindrómát okoz. Ennek tünetei elsősorban a száj és torok területét érintik. Általában a táplálék elfogyasztását követő rövid időn belül tapasztalhatunk például égő, viszkető érzést a száj környékén, könnyezést, orrfolyást, de előfordul a gyakori tüsszögés is.

 

 

Mint ahogyan a pollenjelentésekből megtudhatjuk, az évnek ebben a szakában – májustól körülbelül július végéig – a levegőben a pázsitfűfélék, a csalánfélék és az útifűfélék pollen koncentrációja magas.

 

Azoknak akik ezekre a pollenekre allergiások milyen ételek okozhatnak további panaszokat?

 

A pázsitfűfélék esetében a pollen-táplálék keresztreakció előfordulása a burgonya, a paradicsom, a borsó, a lencse, a földimogyoró, és a szója esetében lehetséges. Útifű pollen allergia miatt pedig a sárgadinnye elfogyasztása okozhat panaszt.

 

Tudni kell azonban, hogy keresztreakció nem minden esetben fordul elő. Az étrendből csak abban az esetben szükséges a felsorolt zöldségeket és gyümölcsöket elhagyni, ha ezt az allergológus tanácsolja, mert az elfogyasztásuk panasz okoz, vagy ha korábban előfordult súlyos allergiás reakció (anafilaxiás sokk). A csalánféléknél pollentáplálék-keresztreakció kialakulása nem valószínű. Pollentáplálékallergia-szindróma Magyarországon leggyakrabban a nyírfa és a parlagfű esetében fordul elő.

 

Ismert-e keresztreakció másféle allergének esetében is?  

 

Keresztreakció nemcsak növényi eredetű allergének esetében jelentkezhet. Gyakran előfordul az állati eredetű allergének között is – a tehéntejfehérje-allergia esetében például olyan nagy a keresztreakció valószínűsége, hogy más emlősállatok teje sem fogyasztható, sőt marha- és borjúhús sem. A tojásra allergiások pedig kerüljék a madártollal való érintkezést, a a szárnyashús viszont nem minden esetben okoz náluk panaszokat.