TB – három hónap bliccelés után nem jár az ellátás

Gazdaság - szerző: HP

Egyszerűsíti az adórendszert, csökkenti a közterheket és segít az adóelkerülők kiszűrésében a szerdán elfogadott új társadalombiztosítási törvény, amely július elsején lép életbe – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

 

Az új szabály szerint ha valaki három hónapnál tovább nem fizeti a TB-t, tehát járulékának tartozása tartozása meghaladja a havi járulék háromszorosát, akkor a tajszámával nem veheti majd igénybe az ingyenes egészségügyi ellátást. A tartozásba csak a törvény júliusi hatálybalépésétől számított időszak tartozik. Az egészségügyi szolgáltatási járulékról az államtitkár azt is közölte, hogy mértéke jelenleg havi 7500 forint, de 2020. január 1-jétől viszont havi 7710 forint lesz.

 

Az új törvény három köztehertípust szüntet meg, jövő júliustól pedig négy járulék helyett így egyet kell majd fizetni, a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot. A pénzügyi tárca húsz adónemtől szeretne megválni a ciklus végéig, tehát 2022-ig harmadával csökkentenék az adók számát.

 

Míg jelenleg csak azok a nyugdíjasok élveznek járulékmentességet, akik munkajogviszonyban állnak, az új szabályok szerint valamennyi munkát vállaló élvezheti majd ezt, jövedelmüket csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli majd.