Tízből kilencszer hagyott volna meghalni

Életmód - szerző: KT

Tíz szén-monoxid-érzékelő típus közül kilencről az derült ki, hogy nem látja el feladatát – ismertette a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) kabinetvezetője, Kathi Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az NFH közös sajtótájékoztatóján.

 

 

A rendezvény célja a fogyasztók figyelmének ráirányítása volt a fűtési szezon kezdetekor jelentkező veszélyekre. Kathi Attila a sajtótájékoztatón ismertette, hogy az OKF és a fogyasztóvédelmi hatóság közös akciója keretében megvizsgált szén-monoxid jelző készülékek többsége vagy egyáltalán nem jelzett szén-monoxid kiáramlása esetén, vagy hamisan riasztott. Felhívta a figyelmet arra, hogy lehetőleg mindenki szaküzletben vásárolja meg a szén-monoxid érzékelőt, valamint olyan terméket válasszon, amelyhez biztosított a magyar nyelvű használati- és kezelési utasítás.

 

Hangsúlyozta, hogy a hatóság vizsgálati eredményei nem azt jelentik, hogy az erre a célra készült termékek kilencven százaléka rossz, mivel a hatóság ellenőrei eleve a termékbiztonsági szempontból gyanús termékeket mintavételezték és vizsgálták. Ugyanakkor a hatóság figyelmeztetni szeretne mindenkit arra, hogy körültekintően válasszák ki az érzékelőket, mert a rossz készülék hamis biztonságérzetet ad – tette hozzá. Az NFH a szükséges intézkedéseket megtette annak érdekében, hogy a nem megfelelő berendezéseket kivonják a forgalomból – mondta.

 

Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő kiemelte, hogy a szén-monoxid-érzékelők beszerelésével párhuzamosan szaporodnak a riasztások is. 2012-ben még csak kétszáz ilyen riasztást kaptak, 2013-ban háromszázötvenet, az idén pedig már eddig háromszázat. Ugyanakkor egyre több a hamis riasztás is a nem megfelelően működő berendezések miatt. Hangsúlyozta: lehetővé kell tenni a kéményseprők számára az ellenőrzést, valamint szükség van a fűtőberendezések rendszeres karbantartására és a lakások levegő-utánpótlásának biztosítására. A megfelelő szén-monoxid érzékelő életet menthet – mondta.

 

Steiber József, a készülékek akkreditációját végző laboratóriumot üzemeltető társaság vezetője arról szólt, hogy tavaly tíz gyártó harminc készülékét vizsgálták meg, és 85 százalékukról derült ki, hogy nem felelnek meg a szabványnak. Figyelmeztetett arra is, hogy az előírások szerint kétévente ellenőrizni kell a szén-monoxid-érzékelőket, de ezt az emberek kilencvenöt százaléka nem teszi meg. Ehelyett sokszor kipufogógázzal vagy cigarettafüsttel tesztelik a berendezéseket, ami viszont a készülékek végét is jelenti – mondta.