Tizenkilenc segédrendőr-jelölt ült be az iskolapadba

Baranya - szerző: HH

Megkezdődött a járőrtársak oktatása Pécsen. A felnőttképzés keretében megvalósuló rész-szakképesítést első körben 19 fiatal szeretné megszerezni. A nebulók július elsején végezhetnek, hogy járőrök felügyelete mellett róják az utcákat – ha épp közterületi feladatot kapnak.

 

Mint kérdésünkre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kitért rá, a járőr felelőssége, tudása és jogosultsága bővebb, mint a járőrtársé, aki általános szolgálati feladatokat lát el. Fegyverviselésre jogosult lesz, azonban önállóan nem intézkedhet, szolgálatát csak a hivatásos állomány önálló intézkedésre jogosult tagjának irányítása mellett vagy kötelékben teljesítheti.

 

A négy hónapon át tartó, iskolarendszeren kívüli pécsi képzésre 63 fő jelentkezett, melyek közül tizenkilencet vettek fel. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság további, iskolarendszeren kívüli képzés indítását egyelőre nem tervezi.

 

A járőrtárs a belügyminiszter végrehajtási rendeletének értelmében ugyanúgy tiszthelyettesként funkcionál mint a járőr, de fizetési besorolási kategóriája alacsonyabb; az objektumőrével megegyezően a legalacsonyabb szinten áll, a hivatásos pótléknak pedig csak a háromnegyedét kapja alapfeladatának ellátásáért.