Több ingatlant is érint a barnamezős beruházás előkészítése

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

A gépállomás területének tulajdonjogi homogenizálása a cél azzal az ingatlanadásvételi intézkedéssorozattal, melynek egyik jelentős pontjáról döntött tegnapi ülésén Harkány képviselő-testülete.

 

 

A gépállomás területe teljes egészében az önkormányzat tulajdonába fog kerülni, mely feltétele annak a barnamezős beruházásnak, melynek megpályázásáról korábban döntöttek. A több, évek óta kihasználatlanul álló harkányi ingatlan mellett egy fonyódi üdülő is érintett az ügyletekben. A vízparttól 400 méterre fekvő ingatlant az értékbecslő 8,15 millió forintra értékelte, melynek jelentős részét a telek teszi ki.

 

A 605 négyzetméteres területen két 1971-72-ben épült faház található, amelyek korszerűtlenek és mára teljesen elavultak.

 

Az önkormányzati és városgazdálkodási dolgozók jártak oda

 

A harkányi faház és a terület ügye azért került napirendre, mert amellett, hogy a korábban ott folyó, szakszervezeti üdültetés az épület állagának megóvására sem teremtett anyagi hátteret, nem gyarapította a város kasszáját sem. Az épületek az évtizedek alatt leromlott állapotba kerültek.

 

A szükséges felújítások előtérbe kerülése rávilágított, hogy egy vizesblokkot is tartalmazó nyaraló felállítása lenne a cél, a régi szerkezet teljes elbontása után. Ezzel a tőkeigényes elképzeléssel találkozott össze a Mentőhajó Alapítvány ajánlata, mely szerint több olyan ingatlannal együtt megvásárolnák a területet, amin a város évtizedek óta nem tud túladni. A cserékben – mely a gépállomás teljes területét a harkányi önkormányzat tulajdonába helyezi – a nyaraló mellett a volt rendőrségi épület egy része mellett egy Táncsics Mihály utcai ingatlan valamint a volt Mini ABC épülete is szerepel.

 

A jogügyletek megkötésének feltétele az érintettek adó-tartozásainak maradéktalan rendezése is. Valamennyi érintett ingatlant az önkormányzat nyilvános liciteljárás keretében is próbált értékesíteni, a fonyódi üdülő esetében ez a hirdetmény hétfőn lát napvilágot.