Több száz millió forintos támogatásból fejlesztik a járóbetegellátást Harkányban

Helyi - szerző: HH

Háromszáz millió forintos támogatást nyert a Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum járóbeteg szakellátás fejlesztését célzó projektje. A pályázatnak köszönhetően a különböző területek fejlesztését korszerű eszközök beszerzése is segíti.

 

Dr. Péter Iván, a Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum főigazgatója hétfői sajtótájékoztatójukon emlékeztetett: a 2017-ben beadott 300 millió forintos pályázattal kapcsolatban akkori forráshiány miatt nem született kedvező támogatási döntés, így a kórház önerőből kezdett fejlesztésekbe. A most elnyert, járóbeteg szakellátás fejlesztését célzó pályázat a már részben megvalósult elemek után értelemszerűen változtatásokkal jár majd.

 

Jövő év szeptemberének végéig az évente ötezernél is több járóbeteget fogadó intézményben megújul a radiológia, felújításokat terveznek a laboratóriumban, fejlesztik a széndioxidos kezelések helyiségét, a balneoterápiás részben pedig a belső nyílászárók kerülnek kicserélésre. Többek közt a járóbetegek irányába bővítik a telemetriás rendszert, de a pályázat előrelépést jelent az elmúlt években komoly elismerésre szert tevő kardiológiai ellátásnak is, mindemellett pedig a járóbeteg ellátást érintő rehabilitációs eszközöket szereznek be egy nőgyógyászati ultrahang mellett.

 

Az intézmény vezetője rámutatott, a támogatással a kórház a röntgenberendezését is korszerűbbre cserélheti, melyre a tulajdonosi kör rendezése előtt a korábbi években zajló állami felújítási program során nem volt lehetősége.

 

Emlékeztetve a kórház 2010 előtt fejlesztésre felvett, majd üzemeltetésre fordított deviza alapú hitelének előző években történt állami konszolidációjára Nagy Csaba előremutatónak nevezte a tulajdonosi struktúra elmúlt években történt rendezését is. Mint az országgyűlési képviselő összegezte, az akkor állami fenntartásba került intézmény augusztustól a Pécsi Tudományegyetemet is működtető kuratórium irányítása alatt áll.

 

A mostani támogatás azért is fontos, mert lehetővé teszi azokat a műszaki felújításokat, amiket már korábban el akart indítani a kórház, illetve a kezelésekben és eszközparkban mutatkozó hiányokat jelentősen tudja csökkenteni – tette hozzá a képviselő.