Tovább gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése márciusban

Gazdaság - szerző: GR

A márciusi kiskereskedelmi forgalom 8,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a februári 6,7 százalékos növekedés után – jelentette kedden naptárhatástól megtisztított első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  

 

A kiigazítatlan nyers adat 6,2 százalékos növekedést mutat márciusban az előző havi 6,7 százalékot követően. Az első negyedévben 7,1 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom bővülése a szezonálisan korrigált adat szerint, a nyers mutató 6,4 százalék.  

 

Márciusban alacsony bázisról jelentősen felgyorsult a nem élelmiszer jellegű termékek értékesítési volumene, amely 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a februári 4,7 százalékos növekedést követően.

 

 

Az üzemanyag-forgalom 9,5 százalékkal nőtt éves összevetésben a februári 6,4 százalék után. Az élelmiszerkereslet 7,9 százalékkal haladta meg márciusban az egy évvel korábbit, alig szerényebben az előző havi 8,2 százaléknál.

 

Az év első három hónapjában a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 8,2 százalékkal bővült az élelmiszer-kiskereskedelem, a nem élelmiszer jellegű termékek értékesítési volumene 5,8 százalékkal nőtt. Az üzemanyag-forgalomban 6,8 százalékos növekedést mértek az első negyedévben.

 

A KSH emlékeztetett arra, hogy tavaly július elsejétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete, és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatállománya is rendelkezésre áll. Így 2014 első hat hónapjának kiskereskedelmi adatait nem lehet összehasonlítani a tavalyi év első félévi adataival. A dohánykereskedelem átalakulásával párhuzamosan kialakított online pénztárgéprendszer hatására a bevallott forgalom is megnőtt, “kifehéredett” – jegyzi meg a KSH.

 

Az előző módszertan naptárhatástól megtisztított adatai szerint a márciusi kiskereskedelmi forgalom 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a februári 4,3 százalékos növekedés után. A korábbi módszertan kiigazítatlan, nyers adata szerint 3,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban az előző havi 4,3 százalékot követően.

 

Az első negyedévi forgalom 4,7 százalékkal nőtt a naptárhatástól tisztított adat és 4,0 százalékkal a nyers adat szerint. Az átlagosnál jobban, 5,8 százalékkal nőtt a nem élelmiszer termékek értékesítése és 6,8 százalékkal az üzemanyag-forgalom, míg az élelmiszervásárlások 3,2 százalékkal haladták meg a tavalyi első negyedévit

 

A kiskereskedelmi forgalom márciusi alakulásáról bővebb információk alapján május 28-án jelenik meg a második becslés a KSH honlapján.

 

Elemzők: a kiskereskedelmi forgalom emelkedése húzhatja a gazdasági növekedést  

 

Folytatódott az emelkedő trend a kiskereskedelmi forgalomban az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik kiemelték: ez a bővülés húzhatja az idei gazdasági növekedést.

 

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője az MTI-nek hangsúlyozta, hogy bár bázishatások és az online pénztárgépek bekötése is segítette a kiskereskedelmi forgalom bővülését, az elmúlt negyedéves, általános gazdasági folyamatok is arra utalnak, hogy az ipari export mellett a kiskereskedelmi forgalom emelkedése húzhatja az idei gazdasági növekedést.  

 

Balatoni András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint az idei évben a kiskereskedelmi forgalom bővülése az új módszertan szerint meg fogja haladni a 7 százalékot. Ez rendkívül kedvező a hazai növekedés szempontjából, ráadásul azt mutatja, hogy a belső kereslet lesz a gazdasági növekedés fő motorja az idei évben, ami a költségvetés szempontjából is kedvező folyamat – tette hozzá.