Tüntetéssel várják Erdogant Budapesten

Nagyvilág - szerző: HH

Magyarországra látogat Recep Tayyip Erdogan török államfő. A diktátor november 7-én érkezik a magyar-török kormányzati csúcstalálkozóra, a kurdok elleni szír megszállás miatt tüntetés várja Budapest több pontján.

 

Az Európai Baloldal a kurdokkal és minden szíriai elnyomott kisebbséggel szolidárisan tüntetéseket szervez Erdogan látogatása ellen, amelyhez minden demokratikus szervezet csatlakozását várjuk – írják közösségi oldalukon, hozzátéve: nem tűrik a nőket felszabadító, a helyi vallási és etnikai közösségeket kibékítő, a társadalmi felszabadító, kurdisztáni baloldali mozgalmak kiirtását.

 

Erdogan korábban 3,6 millió migráns átengedésével fenyegette meg Európát, miután szír területeket szállt meg. A határvidéken jelenleg a világ katonai nagyhatalmai néznek farkasszemet egymással dacára, hogy a NATO kapcsán szövetségesek vagy stratégiai partnerek. A Erdogan most azt is jelezte, Törökország elérte teljesítőképessége határait a menekültek ellátásában.

 

Az offenzíva miatt több ország embargót vezetett be Törökországgal szemben; London fegyverek exportják szakította meg, a Volkswagen csoport elhalasztotta a tárgyalást. A Kreml még gondolni sem akar egy katonai konfliktus lehetőségére Ankarával.

 

Hétfőn Orbán Viktor és Erdogan kétoldalú megbeszélést folytatott Bakuban, ahová mindketten a Türk Tanács soron következő ülésére érkeztek. Az eseményről csak semmitmondó hírek láttak napvilágot. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Magyarország érdeke az, hogy a törökök Szíria irányába oldják meg a bevándorlási kérdést.